. Papa Francisc nu va celebra slujbele de la sfarsitul si inceputul anului din cauza unei afectiuni dureroase.
Papa Francisc, probleme mari de sanatate
Sfantul Parinte se confrunta cu probleme majore de sanatate. In acest context, suveranul Pontif nu va celebra slujbele de la sfarsitul anului 2020 si inceputul anului 2021.
Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Matteo Bruni, a anuntat ca din cauza durerilor sciatice, Papa Francisc nu poate celebra Te Deum si Liturghia de Anul Nou, dar va conduce, in prima zi a noului an, rugaciunea „Ingerul Domnului” din biblioteca Palatului Apostolic.
Primele Vecernii si Te Deum din aceasta seara vor fi conduse de cardinalul Giovanni Battista Re, in timp ce Liturghia din 1 ianuarie 2021 de cardinalul Pietro Parolin.
Publicitate
Papa Francisc (nascut Jorge Mario Bergoglio, n. 17 decembrie 1936, Flores, Argentina este al 266-lea episcop al Romei si papa al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de catre conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papa neeuropean dupa papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papa originar de pe continentul american si primul papa iezuit.
Viata
Jorge Mario Bergoglio s-a nascut in Buenos Aires intr-o familie de emigranti italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferata italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice in ordinul iezuit. A revenit in Argentina, unde a obtinut licenta in filosofie la Colegio Maximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatura si psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe si la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
Unul din formatorii spirituali ai lui Bergoglio a fost preotul greco-catolic Stefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a initiat in spiritualitatea crestina rasariteana.
La conclavul din 2005 Bergoglio a obtinut in conformitate cu informatiile din presa – care se bazeaza pe declaratiile anonime ale unui cardinal – zece voturi in primul tur de scrutin, 35 in al doilea si 40 in al treilea.[12] Papa Francisc a fost ales la conclavul din 2013 cu cel putin 77 de voturi din 115. Conform unor surse ar fi intrunit consensul mai multor fractiuni din conclav, ceea ce a dus la alegerea sa cu peste 90 de voturi din totalul de 115.