Specificitatile principalelor vaccinuri anti-Covid-19

Companiile farmaceutice lucreaza la sute de vaccinuri anticoronavirus, dintre care doua au primit deja, in regim de urgenta, aprobare de utilizare completa, noteaza cotidianul Financial Times, prezentand specificitatile principalelor vaccinuri.

De cand au fost depistate primele cazuri de coronavirus, la inceputul anului, companiile farmaceutice s-au mobilizat la o viteza fara precedent pentru dezvoltarea unui vaccin sigur si eficient in scopul opririi raspandirii Covid-19.

In total, sunt acum peste 300 de proiecte pentru dezvoltarea de vaccinuri, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), utilizand o serie de tehnici pentru activarea anticorpilor si a celulelor de contracarare a virusului.

In prezent, sunt testate privind siguranta si dozajul 44 de vaccinuri, 19 se afla in teste de siguranta, 18 in testare pe grupuri mari, cinci sunt aprobate pentru utilizarea in etapa initiala si in mod limitat, iar doua vaccinuri au primit aprobare in regim de urgenta pentru utilizarea completa.

Publicitate

BioNTech/Pfizer

Vaccinul produs de compania germana BioNTech si de grupul farmaceutic american Pfizer are o eficienta de 95% si utilizeaza tehnologie de tip mARN. A fost primul vaccin care a primit aprobare in Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Uniunea Europeana si in numeroase tari.

Vaccinul este utilizat prin administrarea a doua doze.

In 2021, ar urma sa fie produse 1,3 miliarde de doze ale acestui vaccin. Productia se realizeaza in orasele germane Mainz, Idar-Oberstein si Marburg, in orasul belgian Puurs si in Kalamazoo, statul american Michigan.

Vaccinul va fi distribuit in Uniunea Europeana, Marea Britanie, SUA si Japonia. BioNTech va furniza 100 de milioane de doze Chinei, in cadrul parteneriatului cu grupul Fosun Pharma.

Conditii de stocare: Vaccinul poate fi transportat la temperaturi de minus 75 de grade Celsius. Are o valabilitate de cinci zile in conditii de stocare la temperaturi intre 2 si 8 grade Celsius.

Moderna

Si compania americana Moderna utilizeaza tehnologia de tip mARN, iar acesta este a doilea vaccin anti-Covid-19 aprobat in Statele Unite. Vaccinul are o eficienta de 94,1%, iar compania Moderna, cu sediul in Boston, a anuntat ca va furniza 200 de milioane de doze in SUA, de doua ori mai multe decat Pfizer/BioNTech.

Vaccinul ar urma sa fie aprobat si in Uniunea Europeana in ianuarie.

Citeste si articolul :   OMS, avertizeaza: Mai multe tari au reinstituit starea de urgenta partiala

Ar urma sa fie produse intre 500 de milioane si un miliard de doze in 2021, unitatile de productie fiind in SUA, Elvetia si Spania. Vaccinul va fi distribuit in majoritatea tarilor dezvoltate.

Conditii de stocare: Vaccinul Moderna trebuie transportat la minus 20 de grade Celsius. Are o valabilitate de 30 de zile daca este stocat la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

AstraZeneca / Universitatea Oxford

Vaccinul produs de compania anglo-suedeza AstraZeneca si de cercetatorii Universitatii Oxford a generat controverse dupa anuntul ca eficienta variaza intre 62% si 90% in functie de dozaj. Eficienta medie este de 70%.

Vaccinul functioneaza prin tehnologie anti-adenovirus, fiind administrat in doua doze. Rezultatele preliminare ale testelor sunt analizate in Marea Britanie, dar rezultatele etapei a treia nu au fost furnizate. Vaccinul nu este aprobat deocamdata.

Daca va fi aprobat, ar urma sa fie produse trei miliarde de doze in 2021, iar unitatile de productie vor fi in Marea Britanie, India si Brazilia.

Conditii de stocare: Vaccinul trebuie mentinut la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius, iar valabilitatea nu expira.

Johnson & Johnson

Vaccinul dezvoltat de compania americana Johnson & Johnson este in etapa a treia de testare in SUA, iar rezultatele preliminare sunt asteptate in ianuarie. Este vorba de un vaccin cu tehnologie anti-adenovirus.

Solicitarea de aprobare ar urma sa fie depusa in februarie, daca rezultatele testelor vor fi pozitive. Ar urma sa fie produse un miliard de doze in 2021, in unitati din SUA, Europa, Asia si Africa.

Conditii de stocare: Poate fi transportat si stocat timp de trei luni la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius. Valabilitatea este de doi ani la temperaturi sub minus 20 de grade Celsius.

Novavax

Compania americana Novavax a lansat in septembrie etapa a treia a testarii vaccinului, iar rezultatele sunt asteptate la inceputul anului viitor.

Vaccinul utilizeaza tehnologia recombinarii “proteinelor cu tepi” (proteine de tip S) si ar fi administrat in doua doze.

Ar urma sa fie produse intre un miliard si doua miliarde de doze in 2021, in SUA, Cehia, Spania, Suedia, Danemarca si Coreea de Sud.

Conditii de stocare: Vaccinul va putea fi transportat si depozitat la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

Citeste si articolul :   Mara Banica s-a logodit! Anuntul a fost facut chiar de ea

Medicago/GSK

Medicago, o companie farmaceutica detinuta partial de marca de tigari Philip Morris, lucreaza la un vaccin care utilizeaza particule asemanatoare cu cele ale virusului, neinfectioase, crescute in plante. Compania s-a asociat cu GSK pentru un vaccin menit sa stimuleze reactiile sistemului imunitar.

Vaccinul utilizeaza tehnologia recombinarii proteinelor de tip S, iar rezultatele preliminare ale testelor clinice sunt asteptate in primul trimestru din 2021.

Conditii de stocare: Vaccinul ar urma sa aiba o valabilitate de 12 luni la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

CureVac

Cea mai veche dintre principalele trei companii care dezvolta vaccinuri de tip mARN, CureVac (Germania/SUA), este in urma BioNTech si Moderna in privinta testelor clinice la scara larga. Insa vaccinul CureVac are cateva avantaje: este stabil timp de trei luni la temperaturi de refrigerare normale, iar dozajul este mai mic decat in cazul companiilor rivale.

Vaccinul ar urma sa fie distribuit in primul rand in Uniunea Europeana.

Conditii de stocare: Vaccinul are valabilitate de trei luni daca este pastrat la 5 grade Celsius si de 24 de ore la temperatura normala a camerei.

Gamaleya

Rusia a surprins intreaga lume in august, cand a aprobat un vaccin dezvoltat de Institutul public Gamaleya, permitand utilizarea publica limitata inainte de inceperea etapei a treia a testelor clinice.

Vaccinul functioneaza prin reactie anti-adenovirus, iar eficienta este de 95%.

Etapa a treia a testelor clinice este in curs, dar presedintele Vladimir Putin a ordonat inceperea vaccinarii personalului medical si didactic.

Rusia a primit comenzi preliminare de 1,2 miliarde de doze si anticipeaza comenzi de 2,4 miliarde de doze. Vaccinul este distribuit in Rusia, in foste state sovietice, in India, Emiratele Arabe Unite, Ungaria, Arabia Saudita si tari din America Latina.

Conditii de stocare: In forma dehidratata, vaccinul poate fi stocat la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius. In forma lichida, trebuie tinut la minus 20 de grade Celsius. Poate fi stocat sase luni la aceste temperaturi.

CanSino

Grupul CanSino, cu sediul in provincia semiautonoma chineza Hong Kong, efectueaza teste clinice in Mexic, Pakistan si Rusia pentru un vaccin cu reactie anti-adenovirus.

Vaccinul a fost aprobat pentru uz limitat in China in iunie, dar etapa a treia a testelor clinice continua. Ar urma sa fie produse 300 de milioane de doze in 2021.

Citeste si articolul :   OMS, adevarul despre aparitia coronavirusului in China

Conditii de stocare: Vaccinul poate fi tinut la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

Sinopharm I si Sinopharm II (China)

Grupul National Biotehnologic din China (Sinopharm) dezvolta doua vaccinuri. Primul este produs in colaborare cu Institutul pentru Produse Biologice din Wuhan, iar al doilea impreuna cu Institutul pentru Produse Biologice din Beijing.

Ambele vaccinuri au fost distribuite deja in China pentru uz limitat, dar testele clinice continua. Aproximativ un milion de persoane au fost deja vaccinate.

Vaccinurile functioneaza prin inactivarea virusului si sunt necesare doua doze.

China urmeaza sa produca peste un miliard de doze, iar vaccinurile ar urma sa fie distribuite si in tari din sud-estul Asiei, din zona Golfului Persic, din Orientul Mijlociu, Africa si America Latina.

Conditii de stocare: Temparaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

SinoVac

Compania chineza SinoVac a lansat etapa a treia a testelor clinice. Vaccinul este deja aprobat pentru utilizare limitata.

Vaccinul functioneaza prin inactivarea virusului si poate fi stocat la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

ZFSW (China)

Compania Anhui Zhifei Longcom si Academia chineza a Stiintelor Medicale au lansat in decembrie etapa a treia a testelor clinice pentru vaccinul ZFSW, care va functiona prin recombinarea proteinelor de tip S.

China ar urma sa produca 300 de milioane de doze anual. Conditiile de stocare nu au fost anuntate.

Bharat Biotech (India)

Vaccinul Bharat Biotech a fost dezvoltat in colaborare cu specialistii Consiliului indian de Cercetare Medicala si cu Institutul National de Virologie din India.

In prezent, in India se desfasoara etapa a treia a testelor clinice. Vaccinul va functiona prin inactivarea virusului.

In 2021, ar urma sa fie produse 300 de milioane de doze, in unitati din India. Vaccinul va putea fi pastrat la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.