Vinul rosu versus vinul alb – care este mai sanatos

Un pahar de vin pe zi ar trebui sa fie sanatos. Cu toate acestea, vinul rosu este considerat mai sanatos decat vinul alb. Dar este adevarat? Si daca da, care este diferenta?

Studiile sunt repetate pentru a demonstra ca consumul moderat de vin poate fi sanatos. De exemplu, un mare meta-studiu din 2019 in numele unei reviste de prestigiu, a aratat ca sanatatea inimii beneficiaza de un pahar de vin pe zi. Vinul rosu este considerat, in general, mai eficient decat vinul alb.

Diferentele dintre vinul rosu si cel alb nu incep, așa cum s-ar putea crede, cu strugurii, ci cu productia. Vinul alb poate fi preparat si din struguri rosii. Culoarea rosie a unui vin este cauzata de culoarea cojilor, care nu sunt utilizate in vinul alb. Aceasta inseamna, de asemenea, ca compozitia ingredientelor difera.

Vinul este format din aproximativ 80 pana la 85% apa si 10-14% alcool. Restul sunt zahar, acizi, coloranti, proteine, vitamine, minerale si oligoelemente – si taninuri, asa-numitii polifenoli. Despre aceste substante se stie de mult ca pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii inimii. Polifenolii descompun colesterolul daunator si imbunatatesc proprietatile de coagulare a sangelui. Acest lucru va reduce riscul de boli de inima si cheaguri de sange.

Cei mai sanatosi polifenoli din vin sunt resveratolul si antocianina. Aceste doua substante sunt, de asemenea, antioxidanti puternici, ceea ce le face eficiente in prevenirea cancerului. Resveratolul se gaseste atat in ​​vinul alb, cat si in cel rosu. Antocianina este prezenta doar in vinul rosu, deoarece provine din culoarea coajei, care nu este presata cu vin alb. Prin urmare, vinul rosu este considerat putin mai sanatos – cu toate acestea, nu exista inca un consens cu privire la acest subiect in domeniul stiintific.

Studiile au rezultate foarte diferite, astfel, unele vor sa aiba beneficii dovedite in mod clar pentru sanatate, in special pentru sanatatea inimii, iar pentru altii predomina pericolele consumului de alcool, in special pentru ficat si sistemul nervos central. Exista, de asemenea, o disputa cu privire la eficienta mai mare a vinului rosu. Un studiu canadian realizat de Universitatea din Alberta, de exemplu, ajunge la concluzia ca efectele pozitive ale consumului moderat de vin se datoreaza in principal resveratolului. Si, dupa cum stim deja, acest lucru se regaseste in ambele tipuri de vin. Prin urmare, vinul alb functioneaza la fel de bine ca si vinul rosu. Dar cele doua soiuri de vin au si ceva in comun – si anume alcoolul.

Citeste si articolul :   Beneficiile incredibile ale conopidei pentru sanatate

Alcoolul este o neurotoxina puternica care poate duce la dependenta si daune grave sanatatii. Si de aceea placerea „moderata” ar trebui mentinuta in limite foarte inguste. De asemenea, se recomanda sa va abtineti complet de la alcool o data sau de doua ori pe saptamana. Deoarece cu cat comportamentul de baut este mai regulat, cu atat creste riscul dependentei.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.