Proprietatile benefice ale mararului

Mararul, cu siguranta, ne este familiar tuturor din copilarie cu aroma sa picanta minunata. Toata lumea stie ca semintele si crengutele parfumate ale acestei plante sunt bogate in vitamine utile.

Care sunt vitaminele din marar? Si care sunt beneficiile mararului pentru corpul nostru?

Vitamine din marar

Mararul, cu gustul sau exceptional, este cea mai comuna planta de pe masa noastra. Aceasta planta contine o cantitate mare de vitamine din grupele B si P. Printre altele,florile de de marar sunt bogate in vitamina C. Din oligoelementele benefice continute in aceasta planta parfumata, pot fi izolate calciu, fier si potasiu.

Nu este surprinzator faptul ca, cu o asemenea abundenta de vitamine si microelemente utile oamenilor, mararul a fost renumit pentru proprietatile sale medicinale de neegalat inca din cele mai vechi timpuri. Chiar si in cele mai vechi timpuri, femeile bogate din Egipt, tarile din Est si America Latina au luptat impotriva caderii parului parului cu ajutorul mararului. La urma urmei, vitaminele disponibile in marar intaresc semnificativfirele de  par.

Ramurile de marar contin o cantitate mare de fibre, care ajuta la curatarea intestinelor si la normalizarea digestiei. Prin urmare, este imperativ sa folositi aceasta planta ca si condiment pentru toate felurile de mancare pe baza de carne. In acest caz, mararul va actiona ca un fel de perie care indeparteaza ramasitele de carne nedigerate din intestine.

De obicei, mararul proaspat este folosit intr-o varietate de salate. Dar nu uitati ca mararul, cu gustul sau picant, va fi un plus excelent pentru aproape orice fel de mancare (cu exceptia deserturilor). Este recomandat sa mancati marar proaspat, care a fost smuls recent din gradina. In acest caz, planta nu si-a pierdut inca mirosul picant, aspectul atractiv si nu si-a pierdut vitaminele. De asemenea, o dieta sanatoasa recomanda: mararul uscat este de asemenea util, dar intr-o masura mai mica decat cea proaspata.

Proprietati utile ale semintelor de marar

Semintele de marar au, de asemenea, proprietati curative. Semintele acestei plante sunt utilizate ca antispastice, coleretice, bactericide si laxative. Pulberea din seminte de marar este utilizata pentru bolile vezicii biliare, stomacului si ficatului.

Citeste si articolul :   Frunza de dafin : sedativ, calmant pentru durere si antiinflamator

Semintele de marar sunt utilizate pe scara larga in medicina populara. Cu toate acestea, daca aveti o boala grava, atunci nu ar trebui sa folositi metodele populare fara a va consulta medicul. La urma urmei, mararul si semintele de marar au contraindicatii. Utilizarea neglijenta a mararului in scopuri medicinale este plina de diverse complicatii de sanatate.

Marar: contraindicatii

Consumul de marar in orice scop nu este recomandat celor care sufera de tensiune arteriala scazuta. Mararul in acest caz poate provoca lesin si aparitia slabiciunii. De asemenea, amintiti-va ca mararul este strict contraindicat persoanelor care sunt alergice la aceasta planta sau la componentele pe care le contine.

Publicitate

Autor