Strategii impotriva amanarii

Multe persoane se lupta cu amanarea lucrurilor, respectiv cu procrastinarea. Ne propunem sau trebuie sa facem anumite lucruri si nu ajungem in punctul in care sa ne ocupam de aceste sarcini, chiar daca stim ca amanarea acestora nu este in interesul nostru. Cand vrem sa incepem ceva nou (o dieta, un proiect, un program de exercitii fizice sau o curatenie generala) trebuie sa facem acel prim pas care ulterior ne va conduce catre urmatorul pas si asa mai departe. Cu acel mic pas un obiectiv dificil sau care parea indepartat devine realizabil.

In continuare sunt 7 strategii pentru a ne debloca, a incepe si a continua treburile, fara a le mai amana.

1. Orice pas este totusi un progres. Trebuie sa ne concentram pe faptul ca orice mica actiune este totusi un pas inainte catre obiectivul nostru si ne poate ajuta sa ne deblocam spre finalizarea sarcinii. Acest lucru inseamna alegerea unei mici parti ale obiectivului si realizarea acesteia, chiar daca este o activitate mai simpla si aparent neimportanta. Micii pasi inainte ne pot mobiliza si ne fac sa ne simtim mai increzatori legat de atingerea obiectivului si de potentialul nostru.

Citeste si articolul :   Oregano si beneficiile sale uimitoare

2. Inceperea propriu-zisa. Odata ce incepem o sarcina vom putea descoperi ca nu este atat de dificila precum anticipam sau ne temeam. Este posibil ca odata inceputa treaba sa ne simtim ca si cand ne-am fi dorit sa fi inceput mai devreme, tocmai pentru ca scopul nostru devine realizabil. Asa cum spune zicala: “Lucrul inceput este pe jumatate facut.”

Publicitate

3. Nu trebuie sa ne placa, ci trebuie sa facem de avem de facut. Nivelul de motivatie pe care il resimtim nu trebuie sa fie ridicat atunci cand incepem activitatea in vederea atingerii unui scop. Deseori simplul gest de a ne apuca de treaba ne poate modifica in mod pozitiv motivatia si atitudinea fata de realizarea sarcinii.

4. Descopunerea in sarcini mai mici. Trebuie sa intelegem clar ce este necesar pentru finalizarea sarcinilor in mod eficient si la timp, iar astfel putem face o lista cu ce trebuie sa realizam pentru a ne atinge scopul final. Putem sa descopunem activitatea in sarcini mai mici, usor de gestionat si rezonabile, analizand ce putem realiza intr-un anume interval de timp. De asemenea, este important sa ne alocam si momente de relaxare si recompense pe masura ce parcurgem anumiti pasi. Atunci cand tinem evidenta progresului nostru ne este mai usor sa ajustam sarcinile dupa cum consideram ca este necesar.

Citeste si articolul :   11 beneficii pentru sanatate ale cepei

5. Nu trebuie sa ne temem sau sa incercam sa facem totul perfect. Trebuie sa ne reamintim faptul ca trebuie sa fim rezonabili in legatura cu asteptarile noastre in ceea ce ne priveste pe noi, pe altii sau situatia in sine. Este important sa ne oferim bunatate si compasiune.

6. Crearea in avans a unui plan de rezerva. Este important sa ne pregatim planul de bataie pentru momentele care pot fi dificile. Acest plan de rezerva ne poate stimula capacitatea de a depasi provocarile si ne poate transforma un “Nu pot face asta” intr-un “Da, pot face”.

7. Bunastarea este importanta. Trebuie sa tinem minte faptul ca cel mai valoros atu al nostru suntem chiar noi, deci este important sa investim timp si energie si pentru a avea grija de noi si pentru a ne reface puterile. Atunci cand avem grija de bunastarea noastra si ne oferim atentia de care avem nevoie ne putem ajuta chiar sa ne deblocam, sa o luam de la capat sau sa finalizam sarcinile cu usurinta. Cele mai bune exemple de grija pe care putem sa ne-o acordam sunt somnul, miscarea si o dieta sanatoasa.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.