Despre hipnoza

Hipnoza este o stare mentala de concentrare in care constientizarea periferica este diminuata si sugestibilitatea este sporita. Exista numeroase tehnici care sunt folosite de specialisti pentru inducerea acestei stari. Prin puterea sugestiei, hipnoza este deseori folosita pentru a ajuta indivizii sa se relaxeze, pentru a scadea senzatia de durere sau pentru a favoriza anumite schimbari comportamentale.

Terapeutii folosesc hipnoza, denumita si hipnoterapie, cu ajutorul imaginilor mentale si printr-o repetare verbala calmanta care transpune pacientul intr-o stare similara unei transe. Cand mintea pacientului se relaxeaza, aceasta este mai deschisa la mesajele transformatoare.

Utilizarile hipnozei

Contrar parerii multor oameni, pacientul ramane complet treaz in timpul hipnozei si, de obicei, isi aminteste experientele. Sub indrumarile unui profesionist calificat, hipnoza poate sa fie o unealta utila pentru tratarea durerii, a bolilor autoimune, pentru a combate fobiile, pentru a dezvata pacientul de obiceiuri nocive. Hipnoza poate sa ajute oamenii sa gestioneze starile emotionale negative, cum ar fi anxietatea sau stresul, dar si oboseala, insomnia sau tulburarile de dispozitie.

Etica hipnozei

Oamenii se intreaba, in general, daca un hipnotizator ar putea sa controleze mintea pacientului. Raspunsul la intrebare este ca acest lucru nu este posibil si ca persoanele care sunt hipnotizate au in continuare liberul arbitru si chiar daca sunt mai deschise la sugestie nu vor actiona in moduri in care nu ar actiona de obicei sau pe care le considera respingatoare sau imorale.

Cum ne poate ajuta hipnoza?

Hipnoza a fost utilizata chiar si in locul anestezicelor pentru a reduce durerea si anxietatea inainte si dupa anumite operatii. De asemenea, se considera ca hipnoza poate sa stimuleze vindecarea in urma mai multor afectiuni, precum epilepsie, nevralgie, reumatism sau afectiuni ale pielii. Modificarile fiziologice si neurologice care apar cand pacientul se afla sub hipnoza sunt asemanatoare cu efectul placebo. Acest efect placebo este definit ca fiind un fenomen in care anumite persoane experimenteaza un beneficiu dupa administrarea unei substante inactive sau unui tratament asemanator, care doar pare ca este adevaratul tratament.

Citeste si articolul :   Ierburi si condimente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Exista persoane care nu pot sa fie hipnotizate?

Se considera ca aproximativ 25% din populatie nu poate sa fie deloc hipnotizata, iar acest lucru se intampla deoarece aceste persoane au tendinta de a fi foarte sceptice fata de beneficiile hipnozei si sunt mai putin dispusi sa participe de bunavoie la acest tip de terapie.

Poate sa fie hipnoza periculoasa?

Hipnoza realizata sub supravegherea unui specialist bine instruit si pregatit este considerata o alternativa sau un supliment la medicamentatie. Chiar daca pot aparea, efectele adverse sunt rare si pot sa includa: dureri de cap, ameteala, somnolenta, sentimente de anxietate, suferinta sau epuizare. De asemenea, in anumite cazuri, hipnoza poate sa induca false amintiri.

Cum este posibila scaderea durerii prin hipnoza?

Acest lucru este posibil prin accesarea unei parti a creierului care permite scaderea intensitatii durerii, deseori pana in punctul in care aceasta dispare. Scanarile PET au aratat ca starea hipnotica poate modifica structurile corticale si subcorticale care sunt implicate in diferite aspecte ale procesarii durerii, iar acest lucru permite senzatiilor care, in mod obisnuit, ar fi fost experimentate ca durere, sa nu mai aiba emotiile dureroase, de suferinta cu care sunt asociate.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.