Cum sa facem fata epuizarii emotionale

Exista mai multe tipuri de epuizare, de extenuare. Cele mai des intalnite sunt epuizarea emotionala si epuizarea ocupationala, iar pentru persoanele introverte este mai comuna epuizarea sociala.

Epuizarea emotionala este o stare in care o persoana simte uzare mentala din cauza stresului care s-a acumulat in urma unei situatii din viata personala. Poate sa fie o situatie legata de munca, de scoala, de o relatie amoroasa sau o situatie legata de orice aspect al vietii noastre. Aceasta epuizare este o experienta extenuanta si afecteaza modul in care functionam si modul in care interactionam cu alte persoane.

Oricine poate sa fie predispus la epuizare emotionala, dar este mai des intalnita printre persoanele care au slujbe solicitante, cele care ingrijesc ale persoane, cele care trec printr-o schimbare majora de viata, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, cele care traiesc cu o boala cronica sau cu stres financiar. Prin urmare, este important sa stim cum sa facem fata epuizarii emotionale.

Efectele nerezolvarii epuizarii emotionale

Publicitate

Este important sa stim care sunt efectele epuizarii emotionale asupra sanatatii mintale si fizice.

1. Eliberarea nesanatoasa a hormonilor de stres. Hormonii de stres ne ajuta sa detectam amenintarile din viata de zi cu zi si ne pot motiva pentru a lua masuri in vederea eliminarii acestora. Atunci cand amenintarea a disparut, corpul nostru revine la starea normala de functionare. Dar o eliberare constanta a hormonilor de stres este daunatoare pentru sanatatea noastra, deoarece acesti hormoni ne mentin corpul intr-o stare de alerta. Aceasta inseamna ritm cardiac crescut, tensiune arteriala ridicata, niveluri crescute de zahar in sange si consum sporit de energie.

Citeste si articolul :   6 motive pentru a folosi pepene verde in loc de medicamente

2. Afectiunile fizice. Pentru ca corpul nostru este constant intr-o stare de agitatie, epuizarea emotionala poate cauza modificari in obiceiurile alimentare si ale somnului, probleme de digestie, scadere sau crestere in greutate, palpitatii cardiace, hipertensiune arteriala si dureri de cap.

3. Dificultati in interactiunea sociala. Extenuarea emotionala poate duce catre esecul de a interactiona cu cei dragi sau cu colegii de munca. Acest lucru se datoreaza unor stari cu care se confrunta persoana, cum ar fi anxietate, depresie, apatie, lipsa motivatiei, confuzie, stima de sine scazuta, sentimentul de lipsa de speranta.

Moduri prin care putem gestiona epuizarea emotionala

Epuizarea emotionala si stresul nu inseamna acelasi lucru. Aceasta epuizare rezulta din acumularea stresului de-a lungul timpului. Desi atunci cand trecem prin stari de epuizare emotionala avem sentimentul ca nu se poate schimba situatia, simtindu-ne blocati, exista totusi cateva modalitati prin care putem face fata extenuarii emotionale.

1. Primul pas in recuperare este acceptarea faptului ca suferim de epuizare emotionala. Atunci cand ne prefacem ca totul este bine si negam starile prin care trecem nu contribuim la rezolvarea situatiei. Recunoasterea extenuarii emotionale ne pune intr-o pozitie mai buna pentru a face fata acesteia.

Citeste si articolul :   Horoscop pentru luna august 2020. Berbecii muncesc mult, Scorpionii se rup de trecut. Previziuni pentru toate zodiile

2. Indentificarea sursei epuizarii emotionale. Fie ca este vorba de un singur motiv sau o acumulare de motive este important sa ne alocam cateva minute ca sa descoperim de ce ne simtim asa.

3. Stabilirea solutiei. Gasirea unor solutii poate fi o provocare si poate fi chiar intimidanta pentru noi, deoarece putem sa ne simtim ca si cand problema noastra este prea serioasa pentru a avea rezolvare. Este important sa ne alocam timp suficient pentru a gasi solutii eficiente si este la fel de important sa avem incredere ca putem rezolva aceasta problema. De asemenea, putem solicita sfatul sau ajutorul celor dragi sau altor persoane apropiate.

4. Acceptarea unei pauze. O pauza este utila pentru a ne restabili directia in care mergem. Deseori evitam sa facem pauze pentru ca responsabilitatile si termenele limita nu ne asteapta, dar este important sa intelegem ca sanatatea noastra este pe primul plan.

5. Grija pentru sine. Cand ne recuperam, este vital sa luam masurile necesare pentru o recuperare completa. Trebuie sa ne ascultam corpul: sa ne odihnim cand suntem obositi, sa mancam cand ne este foame si sa avem activitati care ne imbunatatesc starea de spirit. De asemenea, trebuie sa invatam sa facem lucrurile intr-un ritm caruia sa ii facem fata si sa nu ne temem sa spunem “Nu” din cand in cand.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.