Atacurile de panica apar de nicaieri?

Atacurile de panica reprezinta un val extrem de anxietate care atunci cand ne loveste poate sa apara acompaniat de o varietate de simptome fizice. Persoanele care experimenteaza pentru prima data un atac de panica il pot confunda cu un atac de cord, deoarece simptomele atacului de panica le imita pe cele ale unui infarct miocardic.

Simptomele atacului de panica pot include: palpitatii, ritm cardiac crescut, transpiratie, tremuraturi ale mainilor, dificultati de respiratie, sufocare, dureri in piept, stari de ameteala, greata, disconfort abdominal, senzatia ca nimic nu este real, teama de pierdere a controlului sau teama de a innebuni, teama de moarte, senzatie de amorteala, senzatia de frig sau cald. Aceste simptome pot dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Cand oamenii au atacuri de panica recurente se poate spune ca sufera de tulburare de panica si acestia prezinta un risc ridicat de a dezvolta o reactie psihologica numita agorafobie. Acest produs secundar al atacurilor de panica este mai des intalnit la femei decat la barbati. Persoanele care sufera de agorafobie manifesta teama de a se simti prinsi, blocati si evita locurile aglomerate (malluri, supermarketuri, teatre, evenimente sportive sau chiar biserici). De asemenea, acestia se pot teme de lifturi sau alte spatii stramte, de condus pe distante mari sau poduri. Cateodata, persoanele care sufera de agorafobie pot deveni tematoare de a iesi afara din casa singuri, iar in cazurile mai grave, acestia pot ajunge complet inchisi in casa.

Citeste si articolul :   De ce sa nu reluam legatura cu fostul/fosta

In ceea ce priveste tulburarea de panica, comparativ cu atacul de panica ocazional, parerea psihiatrica conventionala este ca aceste stari apar mai degraba de nicaieri decat ca raspuns la amenintari din mediul incojurator. Daca acestea apar doar in prezenta uneia sau mai multor amenintari specifice din mediul inconjurator, cum ar fi serpii, atunci persoana este diagnosticata cu o fobie specifica in loc de tulburare de panica (in acest caz, o fobie legata de serpi).

Publicitate

In cazul persoanelor care sufera de tulburari de panica, atacurile par sa apara din senin. Cei care sufera de astfel de stari pot sa stea linistiti pe canapea, fara sa faca nimic atunci cand apare un atac de panica. Aceste persoane pot chiar sa fie trezite in mijlocul noptii de aparitia unui atac de panica, fara sa fi avut in prealabil un vis ciudat sau un cosmar.

Tendinta de a manifesta atacuri de panica este transmisa in familie, asa ca este evident ca unele persoane sunt mai predispuse genetic sa prezinte aceste stari. Oamenii care sunt predispusi genetic vor incepe sa aiba atacuri de panica atunci cand sunt anxiosi cronic. Ori de cate ori stau ca pe ace, cand merg pe coji de ou, sunt deranjati de ceva sau sunt agitati, aceste persoane pot avea un atac de panica. De ce apar aceste atacuri de panica ramane un mister.

Citeste si articolul :   Expert hematolog despre COVID-19: “Arma care va invinge aceasta boala este in sangele celor au facut-o si s-au recuperat”

In ceea ce priveste tratamentul, acesta contribuie la reducerea intensitatii si a frecventei acestor atacuri si poate sa imbunatateasca calitatea vietii. Pe langa psihoterapie, tratamentul poate sa includa si: informare despre starile resimtite, meditatie si tehnici de relaxare, o alimentatie sanatoasa, un program de somn potrivit, reducerea cafeinei, renuntarea la fumat, exercitiile fizice.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.