Cutremurul din Chile din 1960, cel mai mare cutremur inregistrat in secolul al XX-lea. S-a produs in largul coastei de sud , la 22 mai 1960, si a provocat pagube substantiale si pierderi de vieti omenesti atat in acea tara, cat si – ca urmare a tsunami-urilor pe care le-a generat – in zonele de coasta indepartate ale Pacificului.
Cutremurul s-a produs la 15:11 PM, la aproximativ 160 km de coasta Chile, paralel cu orasul Valdivia. Socul este a avut o magnitudine de 9,5, desi unele studii au propus alternativ ca ar fi putut fi de 9,4 sau 9,6. O serie de socuri mici din ziua precedenta avertizasera despre dezastrul care urma sa se produca; unul, de magnitudine 8,1, a provocat distrugeri majore in Concepción. Unda de soc a cutremurului s-a extins pe o portiune estimata de 900-1.000 km a Placii Nazca, care a fost subducta sub Placa Sud-americana. Deoarece cutremurul a avut loc chiar inainte de o revolutie a tehnologiei seismologice in anii 1960, aceste cifre se bazeaza in principal pe analize post soc.
Multe orase din Chile au suferit pagube semnificative, inclusiv Puerto Montt si Valdivia, unde aproape jumatate din cladiri au fost distruse. Desi ravagiile provocate de zguduituri nu au avut consecinte, cele mai multe victime au rezultat dupa 15 minute mai tarziu a unui tsunami care s-a ridicat pana la 8 metri inaltime pe intinderea litoralului chilian – delimitat de orasele Lebu si Puerto Aisen – care a fost paralel cu placa subductiva. Efectele combinate ale dezastrului au lasat doua milioane de persoane fara adapost. Desi numarul mortilor nu a fost niciodată complet, estimarile timpurii cuprinse in mii au fost reduse la 1.655. Aproximativ 3.000 de persoane au fost ranite.
Doua zile mai tarziu, vulcanul Cordón Caulle din districtul lacurilor din Chile a izbucnit dupa aproape 40 de ani de inactivitate, un eveniment considerat de unii seismologi legat de cutremur.
Publicitate
Publicitate