Mucusul nazal (denumit in mod colocvial muc) este o parte integranta a oricarui corp sanatos, iar culoarea si consistenta acestuia pot spune multe despre ceea ce se intampla acum corpului tau.
Produs in sinusuri, gat, gura, plamani si chiar si in tractul gastro-intestinal, mucusul ofera un strat protector pe suprafata tesuturilor, le mentine umede si le permite sa functioneze corect. De obicei, mucusul este alcatuit din enzime, anticorpi si proteine, iar sarcina sa principala este de a captura si distruge iritantii externi, inclusiv virusi, bacterii si praf.
Ce spune mucoasa despre sanatatea ta:
1. Mucusul transparent.
Lichidul apos si transparent poate fi tulburator din mai multe motive. Una dintre cele mai frecvente este frigul obisnuit.
Publicitate
Faptul este ca mucusul din pasajele nazale este reinnoit in mod constant, iar portiunea veche este impinsa de vilozitatile membranei mucoase in gat sau, daca este prea murdar, este indepartat in exterior, de exemplu, prin stranut. Cu toate acestea, la frig, vilozitatile isi pierd mobilitatea, astfel incat o cantitate mare de descarcare se acumuleaza in sinusuri.
Un astfel de nas deranjeaza o persoana pentru o perioada scurta de timp, numai la frig sau dupa ce a intrat intr-o camera calda.
Mucusul transparent semnaleaza, de asemenea, aparitia unei boli virale respiratorii acute sau a unei alergii.
2. Mucus gros si alb
Innorarea mucusului, de regula, indica urmatoarea etapa a bolii. O astfel de descarcare, de exemplu, poate aparea la cateva zile dupa debutul gripei.
Deshidratarea joaca adesea un rol cheie in schimbarea culorii de la transparent la alb, impotriva caruia se schimba fluiditatea mucusului. Prin urmare, in acest stadiu, deversarea devine mai groasa, pot aparea bulgari in ele.
Conditia poate fi declansata de o temperatura ridicata, aer uscat in camera, tuse, curgerea abundenta a nasului – in toate aceste conditii, corpul pierde mai mult lichid.
O alta cauza pot fi polipii din sinusuri. Neoplasmele sunt cresteri patologice ale membranei mucoase, care, ca urmare, complica fluxul de aer, duc la congestie nazala si tulburari de respiratie. In acest caz, descarcarea poate fi dintr-o singura nara.
Mucul alb apare chiar daca mucoasa nazofaringiana este infectata cu o ciuperca. Candidoza este, de asemenea, insotita de un film albicios, placa sau puncte minuscule care pot fi vazute in gura, gat sau sinusuri.
3. Mucusul galben sau verde.
De-a lungul timpului, odata cu gripa, scurgerea de la alb devine galbena sau verzuie. Adesea, o astfel de modificare a culorii mucusului este interpretata dupa cum urmeaza – a aparut o noua concentrare purulenta in nazofaringe. Aceasta inseamna ca o infectie bacteriana s-a alaturat bolii virale.
Intr-adevar, in unele cazuri, decolorarea mucusului poate fi explicata in acest fel. Cu toate acestea, trebuie amintit ca, cu complicatii la o persoana, apar alte simptome. Cand o infectie bacteriana se alatura sau se intensifica, exista o febra puternica si o deteriorare generala a bunastarii.
Cu astfel de simptome, se poate suspecta dezvoltarea diferitelor tipuri de sinuzita (inclusiv sinuzita frontala), otita medie si chiar leziuni bacteriene ale tractului respirator inferior (de exemplu, bronsita). Uneori, simptomele sunt insotite de o inflamatie extrem de periculoasa a meningelor – meningita.
4. Mucus maro.
Culoarea maro indica un proces infectios in desfasurare. Adesea, o astfel de descarcare este insotita de sinuzita severa sau alte boli cu focare purulente extinse in pasajele sau sinusurile nasului.
5. Mucus portocaliu.
Descarcarea nazala portocalie este rara. Uneori, astfel sangele intra in mucus.
De exemplu, in scurgerea nazala a gripei, cand cateva picaturi rosii se dizolva intr-un mediu tulbure. In acest caz, o astfel de culoare va aparea sporadic, mai des dupa suflarea intensa a nasului.
La adulti, un nas care se scurge portocaliu poate fi observat pe fondul fumatului pe termen lung. Nicotina se depune pe membranele mucoase ale cailor respiratorii, provocand inflamatii si, ca urmare, duce la rinita specifica cu o nuanta galben-portocalie.
6. Mucus negru.
Daca scurgerea nazala este neagra, acesta este un semn rau. Mucusul negru poate fi rezultatul fumatului de tigari sau al consumului de droguri. Reziduurile din fum si particulele de ardere pot da duzelor o culoare neagra.
O explicatie alternativa este o infectie fungica mortala numita rinosinuzita fungica tranzitorie acuta. Cu toate acestea, aceasta este o boala foarte rara care afecteaza doar persoanele cu imunitate slabita – de exemplu, pacientii cu cancer dupa chimioterapie.
Publicitate