Revine declaratia pe proprie raspundere. Circulatia va fi interzisa intre 23:00 si 5:00, cu cateva exceptii, in toata tara, incepand de luni. Persoanele care trebuie sa se deplaseze in acest interval orar ,vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere.
Deplasarile in intervalul orar 23:00 – 5:00 vor fi permise pentru a merge la munca, la medic sau pentru ingrijirea copiilor sau a persoanelor varstnice.
In cazul in care o persoana este oprita de politie, va trebui sa prezinte legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/ locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
Publicitate
Ce prevede hotararea CNSU
Art. 4 – (1) In toate localitatile din Romania, se propune interzicerea circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23,00 – 5,00.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 23,00 – 5,00 pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
c) deplasari in afara localitatilor a persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care pot fi dovedite prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie.
Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere;
(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil;
(3) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/ locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
Declaratia va putea fi prezentata si in forma electronica
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, ca se va reveni la declaratia pe propria raspundere pentru circulatia pe timpul noptii, anuntand ca aceasta declaratie ar putea fi acceptata si in varianta online.
“Aici putin ne-am mai imbunatatit. E posibil sa se accepte pe format online, adica sa poti sa arati telefonul. Incercam sa vedem cum o reglementam, astfel incat sa nu fie neaparat pe hartie. Stiti cum e, omul cand semneaza declaratia pe propria raspundere, se gandeste de trei ori. (…) Daca esti oprit de un echipaj de politie si nu te incadrezi in situatiile pentru care este permisa deplasarea pe timpul noptii, esti amendat”, a spus seful Executivului, la Digi 24.
Intrebat daca restrictiile anuntate vor fi aplicate pe tot teritoriul Romaniei, Orban a raspuns: ”In toata tara”.
El a subliniat ca pe timpul noptii vor putea ramane deschise farmaciile sau benzinariile, iar cetatenii vor putea merge la serviciu sau la spital.
“De exemplu, nu o sa inchidem toate magazinele, farmaciile le lasi deschise, benzinariile le lasi deschise, caci sunt activitati esentiale, adica furnizeaza produse de care ai nevoie”, a spus Orban.
Publicitate