Masurile de pana acum nu au oprit cresterea. Sunt necesare masuri suplimentare

Premierul Ludovic Orban sustine ca noile restrictii, care vor intra in vigoare de luni, sunt necesare, pentru ca cele impuse pana acum nu au reusit sa opreasca cresterea numarului de cazuri de Covid in Romania.

„O masura importanta este masura organizarii activitatii scolare online, care este luata din doua motive. Un motiv este legat de siguranta copiilor, al doilea este legat si de faptul ca foarte multi copii, adolescenti, chiar si daca contracteaza virusul sunt asimptomatici, sunt purtatori si transmit virusul catre alti colegi, bunici, parinti si asigura raspandirea virusului. Practic, noi trebuie sa actionam asupra a doua categorii. O categorie sunt persoanele de contact, care pot fi identificate in anchetele epidemiologice si se poate dispune masura izolarii la domiciliu, astfel incat sa impiedicam ca acesti posibili purtatori sa intre in contact cu alti oameni. Pe de alta parte, exista persoane, intr-un numar destul de mare, care sunt asimptomatici, care nici macar nu cer diagnosticarea. Ca sa reduci transmiterea virusului de catre asimptomatici trebuie sa iei astfel de masuri, de protectie, de limitare a interactiunilor sociale. Desi noi am luat masuri, tinand cont de nivelul de raspandire a virusului in comunitate, sunt necesare aceste masuri suplimentare”, a declarat premierul, la Digi24.

Intrebat daca rezultatele celorlalte masuri, luate pana acum, nu sunt satisfacatoare, Ludovic Orban a spus: „Nu au reusit sa opreasca cresterea”.

Citeste si articolul :   Ce a patit barbatul care si-a batut joc de o operatoare de la 112, razand ca are coronavirus

Orban a precizat ca Romania este, intre tarile europene, pe locul 17 ca nivel de infectare. „Sunt 16 tari unde nivelul de infectare este mai mare. Asistam la un val care a afectat toate tarile europene. Romania nu se afla pe primele locuri ca nivel de infectare”, a spus premierul.

El a mai spus ca Romania are o capacitate de 50.000 de teste zilnic, dar ca acestea se fac in definitia de caz sau la cerere. Intrebat de ce nu se fac 50.000 de teste pe zi, Orban a raspuns ca nu sunt solicitari pentru atatea.

Premierul a mai anuntat ca 3 milioane de teste antigen vor fi achizitionate de Guvern: „Astazi avem un act normativ in dezbatere si va fi adoptat, o ordonanta de urgenta, pentru refacerea unor stocuri strategice. Acolo am decis sa achiztionam 3 milioane de teste antigen”.

Autor