Cum sa iti ingrijesti gradina in luna noiembrie

Exista multa treaba in gradina si de facut in luna noiembrie. Acum frunzele trebuie eliminate si gradina pregatita pentru iarna.

Gradinaritul este foarte distractiv, dar este si mult de munca. Cei care doresc sa culeaga abundent si sa se bucure de plantele lor trebuie sa munceasca tot timpul anului.

Temperaturile scad, ingheturile solului sunt de obicei la ordinea zilei, ceata si umezeala, precum si ziua este mai scurta, nu pot face din gradina locul tau preferat in aceasta perioada a anului – dar cu toate acestea inca se pot face multe in luna noiembrie pentru a avea rezultate minunate pe parcursul anului ce urmeaza sa vina.

Trandafirul sau Regina florilor are nevoie de o protectie speciala: pentru trandafirii tai, toarna gunoi de grajd de cal sau de bovine si composteaza pana la punctul de rafinare. Astfel, planta nu este doar perfect alimentata cu substante nutritive, ci si bine protejata de frig. Trandafirii agatatori trebuie legati bine, astfel incat sa nu se rupa sub greutatea zapezii.

Mulciul si compostul din deseuri de frunze sunt ideale pentru protejarea plantelor din gradina ta, pe care le poti aplica in luna noiembire. Resturile de iarba taiata si alte deseuri de gradina sunt, de asemenea, potrivite pentru acest lucru si, de asemenea, alimenteaza solul cu substante nutritive. Pentru a face acest lucru, turnati un strat gros de aproximativ unu pana la doi centimetri pe frunzele goale si este suficient.
Motivul: microorganismele din sol au nevoie de aer suficient pentru a descompune partile plantei in humus. Daca stratul este prea gros, solul se poate sufoca, putrezi si va mucegai. Plantele sensibile la inghet trebuie sa fie prevazute cu o protectie adecvata la inghet.

Frunzele cazute pot ramane sub tufisuri si copaci, deoarece plantele perene de umbra si acoperirea solului prietenoasa cu umbra lor vor fuziona bine impreuna. Este diferit in cazul peluzelor si a plantelor perene traditionale deoarece frunzele le rapesc lumina vitala. Daca nu doriti sa aruncati frunzele in compost, puteti pur si simplu sa le maturati sub copaci sau tufisuri.

Citeste si articolul :   Aloe vera, planta care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa

Compostul nu se face doar din frunzele ramase, resturile de gazon tuns, crengutele sau deseurile de bucatarie si ar trebuie sa se tina cont de proportia utilizata in general care nu ar trebui sa depaseasca o cincime din amestec.

In noiembrie, daca nu s-a facut deja in luna octombrie, pomii fructiferi sunt pregatiti pentru sezonul următor – pentru aceasta, desigur, timpul de recoltare trebuie sa fie terminat. In mod ideal, copacii sunt taiati la temperaturi peste zero grade, astfel incat taieturile de pe ramuri sa se vindece mai bine.

Sfat: pentru a tine insectele departe de meri, in special, puteti pune inele de clei in jurul trunchiurilor la o inaltime de aproximativ 1 metru. Asa ca micii daunatori nu urca in trunchiuri pentru a-si depune ouale la bazele fructelor.

Cirese dulci sau acrisoare, mere sau pere, prune sau gutui: cei care planteaza in noiembrie ofera plantelor lemnoase posibilitatea de a creste si de a prinde radacini inainte de aparitia ingheturilor abundente. Rezultatul poate fi văzut apoi primavara: copacii incoltesc bine si chiar infloresc. Zmeura, murele si coacazele pot fi plantate si in noiembrie.

Citeste si articolul :   Amenajeaza-ti gradina cu plante care infloresc tot anul. 5 flori de care sa te bucuri in toate anotimpurile

Bulbii florilor timpurii, cum ar fi narcisele, zambilele, ar trebui sa fie plantate in pamant in noiembrie. Acest lucru ar trebui sa se intample inainte de instalarea primului inghet de sol.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.