Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgata de Klaus Iohannis

Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, a anuntat, vineri, Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), care cer presedintilor de consilii judetene sa respecte legea de urgenta.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind transportul elevilor (PL-x 334/10.06.2020) prin Decretul nr. 824/2020. Legea nr. 226/2020 de modificare si completare a Legii educatiei nationale nr.1/2011 rezolva problema transportului elevilor.

„De astazi (vineri – n.r.), dreptul elevilor de a beneficia de transport gratuit devine realitate dupa 7 ani in care Asociatia Elevilor din Constanta a realizat demersuri continue. Istoria transportului elevilor incepe in 2011, cand Legea Educatiei prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul judetean. Totusi, niciunul din aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de incurcaturi legislative. Cateva dintre acestea sunt plafonarea decontarii navetei in 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor in 2016, precum si eliminarea transportului judetean din sfera serviciilor publice in 2019”, au transmis reprezentantii Asociatiei Elevilor din Romania.

Odata cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educatiei si elimina toate contradictiile legislative de pana acum.

Potrivit AEC, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei si tarif redus), gratuitatea fiind asigurata de autoritatile locale si judetene, prin intermediul contractelor de servicii publice. Totodata, sistemul de decontare inaplicabil prevazut de OUG nr. 70/2020 este eliminat.

„Avand in vedere cadrul legislativ clarificat, solicitam presedintilor de consilii judetene sa finalizeze de urgenta procedura de atribuire directa a contractelor de serviciu public si sa emita hotarari prin care sa acorde gratuitate elevilor”, spun reprezentantii AEC.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.