Majoritatea oamenilor traiesc cu temeri. Teama de a arata lumii cine sunt cu adevarat, teama de iubire sau de respingere, teama ca nu vor reusi sa isi plateasca facturile luna asta, teama ca visele lor nu vor deveni realitate, teama ca intr-o zi nu vor mai face fata.
Cand frica este la ordinea zilei, oamenii ajung sa ridice ziduri, sa se separe de tot ce este in jurul lor. Aceste temeri ne tin departe de noile experiente de viata ce ne ajuta sa crestem, sa evoluam, sa prosperam, iar noi ajungem sa traim ca intr-o carapace.
Cele 5 modalitati prin care putem sa ne eliberam de temeri si sa respiram linistiti sunt:
1. Angajamentul
Publicitate
Exista un moment in care ne saturam si decidem ca nu vom permite fricilor sa ne conduca viata. Ne spunem ca vom depune efort ca sa le facem sa dispara pentru ca stim ca avem nevoie de asta. Suntem incantati, determinati, pregatiti, dar acest avant nu dureaza prea mult si deseori se opreste la intentie. Fara un angajament serios, bine stabilit, fricile noastre vor fi mereu cu un pas inaintea noastra. Trebuie sa nu fie cale de intors, chiar daca incepem cu pasi mici si chiar daca ne dam din cand in cand cate un pas in spate, important este sa nu ne oprim, sa continuam sa evoluam.
2. Desfasurarea scenariului
Din cauza distorsiunilor cognitive, temerile pot parea mai grave si mari decat sunt in realitate. Putem exagera fricile pana in punctul in care le permitem sa devina monstri. O modalitate de a face grijile sa fie mai nesemnificative este sa vedem cum s-ar desfasura anumite situatii. Putem sa trecem pe hartie cele mai neplacute scenarii, cele de care ne temem cel mai mult. Iar atunci cel mai probabil vom observa ca lucrurile nu sunt asa grave precum credeam, ca viata merge mai departe sau poate chiar vom realiza ca am mai trecut prin ceva asemanator si ca ne-am descurcat bine.
3. Imprietenirea cu fricile
Daca ne privim temerile in ochi si devenim prieteni cu ele, in loc sa reactionam la ele negativ, vom putea realiza ca nu sunt niste monstri atat de mari. Fie ca le dam un nume sau le atribuim trasaturi umane, acest lucru ne ajuta sa descoperim de unde vine acestea si de ce se manifesta. Daca urmarim indiciile vom descoperi ca este si o poveste in spatele acestor temeri, iar realizand ca exista aceasta poveste ne vom da seama ca fricile respective nu sunt constante, ci sunt create chiar de noi.
4. Reformularea situatiei
Daca de exemplu teama noastra este de esec, reformularea situatiei se poate referi la redefinirea conceptului de esec. Ne putem gandi ca orice esec poate fi o oportunitate de a invata. Alt exemplu de reformulare ar putea fi acesta: daca persoana cu care avem o relatie ne paraseste, nu inseamna ca este ceva in neregula cu noim ci putem privi aceasta situatie ca una din care am scapat usor, deoarece nimeni nu vrea sa fie intr-o relatie in care partenerul nu este suficient de implicat. Reformularea situatiei ne ajuta sa diminuam impactul fricilor si sa privim situatia dintr-o alta perspectiva, mai sanatoasa pentru noi.
5. Noi experiente
Nu este nimic mai convingator decat o experienta noua. Afirmarea, reformularea, redefinirea pot fi modalitati importante de a dizolva temerile, dar noile experiente le vor ataca direct. Acestea ne fac trecerea din imaginatie sau ganduri in viata reala. Dar nu este suficienta o singura experienta noua, iar cu cat sunt mai multe, cu atat vom deveni mai putin tematori.