Papa Francisc priveste spre viitor: A numit 13 noi cardinali, printre care si primul afro-american

Papa Francisc nu se gandeste doar la prezent, ci si la continuarea proiectelor sale, astfel ca Suveranul Pontif a numit,  13 noi cardinali, iar dintre acestia, noua vor putea lua parte la urmatorul conclav. Arhiepiscopul Wilton Gregory devine primul cardinal afro-american.

Papa Francisc isi lasa amprenta asupra organizarii Bisericii Romano-Catolice, numind  13 cardinali.

„Nou-venitii” de la Vartican sunt originari din opt tari diferite, iar noua dintre acestia sunt eligibili pentru a lua parte la conclav. Asadar, ei vor putea vota pentru alegerea unui nou Papa dupa decesul sau abdicarea actualului Suveran Pontif.

Anuntul Papei i-a surprins pe multi, si aici nu vorbim doar despre pelerinii adunati in Piata Sf. Petru. Dupa declaratiile sale controversate referitoare la comunitatea LGBT, Papa Francisc pare sa tinteasca si frontierele discriminarii rasiale.

Publicitate

Arhiepiscopul Wilton Gregory, din Washington D.C., devine primul cardinal afro-american. In ultimele luni, popularitatea sa a crescut in urma implicarii in miscarea „Black lives matter”, relateaza Reuters. Activitatea lui Gregory a avut ca scop atenuarea tensiunilor care au scos din case un numar urias oameni in urma decesului lui George Floyd.

Citeste si articolul :   Tariceanu: Trebuie sa ne luam gandul ca elevii se vor intoarce la scoala pana in toamna. Este un sacrificiu necesar

In luna iunie a anului trecut, l-a confruntat indirect pe Donald Trump. Wilton Gregory a descris gestul Bisericii Catolice din Washington de a-i permite presedintelui o sedinta foto intr-una din locatiile sale drept „descumpanitor si condamnabil”. Sustinatorii lui Trump au reactionat dur la criticile aduse.

Cei 13 noi cardinali vor fi ridicati in rang printr-o ceremonie care va avea loc la Vatican in data de 28 noiembrie. Numirea lor creste sansele ca viitorul Papa ales sa continue proiectele lui Francisc, pe aceeasi linie a tolerantei si sustinerii minoritatilor.

In prezent, 57% din cardinalii cu drept de vot in conclav (dintr-un un total de 128) sunt numiti de Papa Francisc. Ceilalti au fost numiti de catre cei doi predecesori conservatori ai lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea si Papa Ioan Paul al II-lea. Regulile bisericii limiteaza de obicei numarul de cardinali electori la doar 120.

Cei noua alegatori noi provin din Italia, Malta, Rwanda, Statele Unite, Filipine, Chile, Brunei si Mexic. Ceilalti patru cardinali numiti azi nu primesc dreptul de vot intrucat au varste de peste 80 de ani, iar titlul este mai degraba o incununare a activitatii lor de o viata. Acestia sunt originari din Italia si Mexic.

Citeste si articolul :   Alerta alimentara! Au fost retrasi de la vanzare

Cei noua cardinali electori numiti de Papa Francisc sunt:
Arhiepiscopul Mario Grech, 63 de ani, maltez, secretar al Sinodului Episcopilor din Vatican.
Arhiepiscopul Marcello Semeraro, 73 de ani, italian, prefect al Congregatiei Vaticanului pentru Cauzele Sfintilor.
Antoine Kambanda, ruandez, 61 de ani, arhiepiscop de Kigali.
Wilton D. Gregory, american, 72 de ani, arhiepiscop al Washington D.C.
Jose F. Advincula, 68 de ani, filipinez, arhiepiscop de Capiz.
Celestino Aos Braco, 75 de ani, spaniol, arhiepiscop de Santiago, Chile.
Arhiepiscopul Cornelius Sim, 69 de ani, Brunei, vicar apostolic al Brunei
Augusto Paolo Lojudice, 56 de ani, italian, arhiepiscop de Siena, Italia.
Parintele Mauro Gambetti, 54 de ani, italian, custode al manastirii franciscane Sf. Francisc din Assisi.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.