Persoanele care sufera de steatohepatita nealcoolica, adica ficat gras non-alcoolic, dezvolta forme grave de COVID-19. Un studiu realizat in Spania spune ca afectiunea este o adevarata poarta de intrare pentru coronavirus, mai ales daca pacientul sufera de obezitate.
Analizele realizate de mai multi cercetatori intenationali au fost coordonate de Laboratorul de Medicina Moleculara de la Universitatea din Santiago de Compostela.
S-a descoperit ca acolo unde steatohepatita nealcoolica, adica ficatul gras non-alcoolic, este asociata de obezitate se vede o reactie mai mare intre enzima ACE2 si Tmprss2, o molecula care permite uniunea dintre membrana virusului si celula.
Cel putin 80% din pacientii cu forme grave de COVID-19 din Spania sufera de obezitate si printre simptomele cele mai intalnite se numara si insuficienta hepatica.
Publicitate
Studiile medicilor spanioli arata in acelasi timp ca virusul nu are aceeasi posibilitate de a imbolnavi persoanele care sufera de steatoza, chiar daca prezinta si obezitate sau diabet de tip 2.
„Descoperirile noastre sugereaza ca barbatii obezi, afectati de o boala hepatica prin acumulare de grasime si daca aceasta este avansata prezinta simptomer grave de COVID, pentru ca au o activitate crescuta a uneia dintre moleculele absolut indispensabile pentru ca virusul sa intre. Se explica astfel de ce barbatii obezi cu acumulare de grasime la ficat au simptome mai grave de COVID-19, in comparatie cu femeile care au o stimulare mai mica a acestui receptor numit ACE2 si cu cei care nu au aceasta afectiune hepatica. Este adevarat ca acum este doar o posibilitate, dar putem sa ne gandim ca acest grup de pacienti cu boli prin acumulare de grasime, in forma avansata… Este important de spus asta. Deci nu toti. De ce sa nu fie acest grup prioritar pentru vaccinuri atunci cand vor fi gata?”, spune dr. Javier Crespo, presedintele Societatii Spaniole de Patologie Digestiva.
Rezultatele cercetarilor au fost publicate in Journal of Hepatology si vizeaza aproape 2 miliarde de oameni din lume.