Care sunt indulcitorii naturali calorici si ce boli pot provoca acestia

Indulcitorii sunt aditivi alimentari care dau gust dulce alimentelor in care sunt adaugati. Acestia stimuleaza receptorii pentru gustul dulce, la fel ca si zaharul insa unii contin mult mai putine calorii decat acesta.

1. Zaharul

Sub aceasta denumire este cunoscuta zaharoza comerciala, cu puritate inalta, cristalizata. Zaharoza, in stare cristalina, se obtine pe scara industriala din sfecla de zahar sau din trestie de zahar.

-Zaharul cristal alb – este unul dintre cele mai pure ingrediente alimentare, avand, in general, o puritate de peste 99,6 , de obicei 99,9 ± 0,05 %. Zaharul cristal cu puritate ridicata poate fi depozitat pe durate lungi de timp, de ordinul a mai multor ani, daca este mentinut in conditii corespunzatoare de umiditate si temperatura.

-Zahar brun – se obtine prin cristalizare din siropuri cu puritate mai redusa decat cele utilizate pentru obtinerea zaharului cristal alb. Se prezinta sub forma de cristale de dimensiuni ceva mai mici decat cele ale zaharului alb, avand o culoare intre galben deschis si brun, in functie de puritate. Este relativ putin utilizat in industria alimentara, fiind destinat, in principal, consumului direct.

-Zaharul lichid – sunt solutiile comerciale de zaharoza, cu puritati mai mari de 99 %

-Zaharul invertit (sau mierea artificiala) – se prezinta sub forma unei solutii concentrate ce contine glucoza, fructoza, zaharoza, in diferite proportii

2. Siropuri si alti indulcitori

-Siropuri de palmier si artar – se obtin prin concentrarea pana la continutul de substanta uscata a sevei unor palmieri si a artarului.

-Siropuri de zaharoza cu puritate redusa (melasele) – sunt utilizate ca ingredient in industria alimentara sau pentru consum direct. Sunt siropuri purificate, obtinute din trestie de zahar si, mai rar, din sfecla de zahar.

Mierea de albine – este definita ca un produs alimentar obtinut din nectarul florilor si din alte secretii ale plantelor pe care albinele melifere le recolteaza, le transforma, le adauga substante specifice, dupa care le depoziteaza pentru maturare in faguri.

Unul dintre cei mai periculosi indulcitori naturali este ACESULFAM – K (E 950). Se prezinta sub forma unor cristale incolore sau a unei pulberi cristaline de culoare alba. Gustul dulce se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei, la concentratii mici.

Citeste si articolul :   4 simptome ale deficientei de vitamina B12 si 4 alimente bogate in vitamina B12

La concentratii mai mari, gustul dulce al acesulfamului K este afectat de o usoara componenta remanenta amara, mai putin pronuntata decat cea a zaharinei. Acest indulcitor chiar si in cantitati mici poate produce ateroscleroza.

ACESULFAM – K (E 950) este asociat cu un risc crescut de leucemie , cancer de san,boli cornice .

Un al indulcitor care ne afecteaza sanatatea este SUCRALOZA (SPLENDA, E 955) .

Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline albe, fara miros, usor solubila in apa si alcool.. Sucraloza este de 450–700 de ori mai dulce decat zaharoza, dar gustul dulce este afectat de o componenta reziduala.

Acest indulcitor provoaca dezechilibrul florei intestinale.Inflameaza rinichii si ficatul si poate afecta glanda timus.

ASPARTAMUL (E 951)

Aspartamul se prezinta sub forma unei pulberi cristaline, albe, sau sub forma granulata.. Aspartamul este utilizat intr-o mare varietate de produse alimentare, cum ar fi: bauturi racoritoare dietetice, mixuri pentru budinci, bauturi instant, topinguri, cafea si ceai instant, produse lactate, guma de mestecat, cereale pentru mic dejun.

Citeste si articolul :   Cele 5 beneficii ale cafelei pentru sanatate

Dupa ingerare aspartamul este hidrolizat la acid aspartic,fenilanalina,metanol. Acidul aspartic afecteaza procesul de dezvoltare al creierului si functiile acestuia. Se estimeaza ca aproximativ 10% din consumatorii de bauturi indulcite cu aspartam nu pot metaboliza fenilalanina si aceasta incapacitate genetica exista, in special, la copii, conducand, in timp, la retard mintal.

Publicitate

Autor