Sunt singurii locuitori ai unui mic catun italian, dar acesti pensionari nu isi asuma niciun risc atunci cand vine vorba de respectarea regulilor stricte impotriva Covid-19 instituite de autoritati.
Giovanni Carilli si Giampiero Nobili poarta masti de fiecare data cand se intalnesc si insista sa stea la un metru distanta, in ciuda faptului ca nu au vecini si rareori parasesc localitatea Nortosce.
Situat in provincia Perugia, in Umbria, popular printre turisti, Nortosce se afla deasupra unui defileu stancos din Valea Nerina, la o altitudine de 900 de metri, ceea ce face extrem de greu accesul, scrie CNN.
Dar, in ciuda pozitiei lor, nici Carilli, in varsta de 82 de ani, nici Nobili, in varsta de 74 de ani, nu se simt protejati de virusul care a luat viata la aproape 37.000 de persoane din Italia.
“Sunt speriat de virus”, spune Carilli pentru CNN Travel. „Daca ma imbolnavesc, sunt singur, cine s-ar ingriji de mine?
“Sunt batran, dar vreau sa traiesc in continuare aici, ingrijindu-mi oile, viile, stupii si livada. Culeg trufe si ciuperci. Imi place viata.”
„O chestiune de principiu”
In prezent, italienii se afla in stare de urgenta si trebuie sa respecte distantare sociala de un metru, in timp ce mastile sunt obligatorii in toate spatiile publice , atat in aer liber, cat si in interior, cu exceptia caselor private.
In timp ce politia locala a distribuit amenzi cuprinse intre 400 si 1.000 EUR (aproximativ 470 USD pana la 1.170 USD) celor care refuza sa poarte masti in unele dintre cele mai aglomerate orase ale tarii, pentru Carilli si Nobili, acoperirea fetei este o regula sacra.
Nobili considera ca ar fi lipsit de respect pentru oricare dintre ei sa ignore masurile stricte adoptate in timpul pandemiei, in ciuda circumstantelor lor destul de exceptionale.
„A purta o masca si a respecta distantarea sociala nu este doar din motive de sanatate”, spune el.
„Nu este ceva„ rau ”sau„ bun ”. Daca exista reguli, trebuie sa le respectati de dragul vostru si al celorlalti. Este o chestiune de principiu.”
Cand cei doi se intalnesc la un espresso la casa lui Carilli, se aseaza la o masa lunga de doi metri, fiecare la alt capat.
De asemenea, se asigura ca mentin distanta sociala si in timpul plimbarilor lor regulate catre o fantana romana de piatra veche pentru a lua apa proaspata de izvor.
Carilli s-a nascut in sat, dar si-a petrecut o mare parte din viata facand mezeluri la Roma, inainte de a se intoarce sa locuiasca in casa copilariei sale dupa pensionare.
Nobili, fratele cumnatului lui Carilli, a ales, de asemenea, sa locuiasca aici la batranete.
Cu toate acestea, el face totusi bijuterii artizanale, explicand ca este inconjurat de paduri frumoase si il ajuta in arta sa.
Singurii lor tovarasi sunt cainele lui Carilli si cele cinci oi pe care le tine in curtea sa.
„Ducem o viata foarte simpla: tot ce avem de oferit este aer proaspat bogat in oxigen, liniste si apa sanatoasa de munte”, spune Carilli.
“Aceasta este mantuirea noastra. Ori de cate ori trebuie sa merg intr-un oras mare, ma simt rau, urasc zgomotul.”
Publicitate