ADHD sau tulburarile de hiperactivitate cu deficit de atentie afecteaza atat copii cat si adulti. Oricine crede ca ADHD se dezvolta pe parcurs mai ales in randul adultilor, greseste. Oricine a fost numit agitat in copilarie, se va lupta in viata de adult cu efectele acestei tulburari. Care sunt principalele simptome ADHD? Si cum apar aceste simptome in copilarie, adolescent sau maturitate? Sunt doar cateva intrebari pe care probabil multi dintre noi si le adreseaza.
ADHD este prescurtarea tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie. Persoanele afectate nu au mult timp sa se ocupe cu un singur lucru, in copilarie schimbau rapid jucariile pentru ca se plictiseau iar ca si adulti isi schimba des ocupatia. Cei afectati arata deseori extrem de nelinistiti, agitati si nervosi.
Cand vine vorba de a fi recunoscuta aceasta boala la copii inca de cand sunt bebelusi, exista studii care relateaza faptul ca procentul este mai mare pentru bebelusi care plang ore intregi fara motiv de a dezvolta mai tarziu aceasta tulburare fata de cei care sunt linistiti.
Atat baieti cat si fetele cu ADHD le este greu sa stea linistiti pentru perioade lungi de timp, deoarece in mintea lor se petrec enorm de multe evenimente pe secunda. Vorbesc tot timpul tare, ii deranjeaza pe ceilalti cand vorbesc sau devin abuzivi cand nimeni nu asculta sau nu li se acorda suficienta atentie. Pentru astfel de copii nu exista notiunea de pauza! Mai mult astfel de copii fie invata sa vorbeasca extrem de repede fie foarte lent.
Publicitate
La multi copii cu ADHD, abilitatile mortice sunt afectate si par deosebit de stangace. Activitatile precum: lucru manual, aruncarea mingilor sau echilibrarea de multe ori nu functioneaza la fel de bine ca la alti copii. De asemenea exista adesea deficiente de coordonare.
Multi oameni cu ADHD sunt inteligenti peste medie. Dar incapacitatea lor de a se impaca cu viata scolara este dificila. Notele proaste, conflictele cu profesorii si refuzul de a efectua pot avea consecinte grave. Psihologii scolari sunt adesea de mare ajutor in aceste cazuri. Nu este nimic nou in faptul ca adolescentii de multe ori nu au chef sa faca nimic. Dar la adolescentii cu ADHD, atitudinea aceasta poate fi mult mai extrema. Ei refuza sa furnizeze orice serviciu, sarcinile pur si simplu nu sunt finalizate, cererile sunt ignorate. Acest lucru ii face pe parinti sa dispere si cei afectati sunt prinsi intr-un cerc vicios.
Foarte multi copii cu aceasta tulburare considera ca este dificil sa respecte regulile si normele. Fazele sfidarii sunt mult mai pronuntate. Aceasta tendinta ramane si la varsta adulta. Persoanele cu ADHD intampina in general dificultati in respectarea reglementarilor.
Controlul emotiilor este foarte dificil pentru multi oameni cu ADHD inca din copilarie. Se pot enerva si chiar ofensa rapid. Acest lucru este dificil de acceptat de catre prieteni, familie si colegi. Ca urmare, pacientii cu ADHD au adesea probleme sociale. La maturitate, acest lucru apare in stari de dispozitie puternice si schimbari de dispozitie.
Probleme in cuplu. Daca unul dintre ei este “electrizant”/”agitat’ in mod constant, desconsiderat, rateaza intalnirile, uita de aniversari, devine dificil pentru celalalt sa le treaca cu vederea in mod constant. Parteneriatul cu un pacient cu ADHD nu este usor, ratele de divort fiind ridicate.
Persoanele cu ADHD sunt intotdeauna foarte nelinitite in interiorul lor. Acesta este motivul pentru care le este greu sa pastreze calmul, chiar si la varsta adulta sunt mereu in miscare, se joaca cu mainile, toaca pe masa sau isi schimba constant pozitia.