Societatea Ornitologica anunta o catastrofa ecologica: Lacul Iezer Calarasi a secat

Nepasarea si seceta au dus la disparitia lacului Iezer Calarasi in mai putin de trei luni. De la jumatatea lunii august, lacul este un desert lipsit de viata, iar, daca situatia nu este remediata rapid, biodiversitatea de aici va fi lacului Iezer, anunta Societatea Ornitologica Romana (SOR.

SOR reitereaza apelul catre institutiile responsabile sa gaseasca urgent solutii prin care regimul hidrologic al lacului Iezer Calarasi sa fie restabilit in cel mai scurt timp.

Localizat in vecinatatea Dunarii si pe marele drum de migratie estic, lacul Iezer Calarasi este unul dintre locurile preferate ale pasarilor pentru popas in drumul lor spre locurile de iernare. Un total de 32 de specii protejate in Europa, majoritatea acvatice, cuibaresc, au cartier de iernare sau se odihnesc in timpul migratiei in Iezerul Calarasi. Datorita biodiversitatii sale, Iezerul Calarasi a fost declarat arie naturala protejata si „zona umeda de importanta internationala” de catre Conventia Ramsar.

Cauza principala a secarii lacului Iezer Calarasi este un stavilar defect, amplasat intre lacul Galatui si canalul care alimenteaza lacul Iezer Calarasi.

„Este nevoie ca acest stavilar sa fie repus rapid in functiune pentru a readuce la viata Iezerul Calarasi. Dar acest stavilar defect, aflat in responsabilitatea administratorului Lacului Galatui, desi este principala cauza, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimenteaza lacul Iezer Calarasi au fost facute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermerii si crescatorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat in tot atatea obstacole de-a lungul canalului si au afectat din ce in ce mai mult debitul de apa cu care era alimentat lacul Iezer Calarasi”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.

El a mai adaugat ca „seceta cu care ne confruntam anul acesta este inca unul din factorii care au contribuit la reducerea debitului de apa, dar cu siguranta nu ar fi dus la transformarea lacului Iezer Calarasi intr-un desert. La jumatatea lunii august, lacul Iezer Calarasi a fost secat complet. Inregistrarile prin satelit din perioada iulie – octombrie arata rapiditatea cu care apa a disparut din albia lacului. Filmarile si fotografiile facute recent de echipa SOR in teren dovedesc ca situatia este neschimbata”.

Citeste si articolul :   3 zodii care vor primi cadouri neasteptate la sfarsitul lunii iulie: norocul soseste in sfarsit

Lacul Iezer Calarasi se numara printre cele mai importante locuri de iernare pentru gastele cu gat rosu, cele mai periclitate gaste din lume, iar acestea vor sosi in mai putin de doua luni din lunga lor calatorie inceputa in tinuturile arctice. Pe langa gaste, au de suferit si ambele specii de pelicani care cuibaresc in Romania, pelicanul cret si cel comun. Inainte de secare, lacul era situl favorit de hranire pentru pelicanii care veneau din colonia de pe lacul Srebarna, situat pe malul bulgaresc al Dunarii, in apropiere de Calarasi. Mii de pasari din alte zeci de specii au de suferit din cauza disparitiei lacului, mai ales ca secarea s-a produs in timpul migratiei de toamna si speciile aflate in migratie au pierdut un loc crucial de odihna si hranire. Acestea sunt doar o parte din consecinte, intrucat disparitia lacului va avea efecte profunde nu doar asupra naturii, ci si asupra comunitatilor din zona.

Citeste si articolul :   Avertismentul lui Nelu Tataru: "Valul 2 ar putea fi foarte puternic"

Societatea Ornitologica Romana reia apelul catre toate institutiile responsabile (Administratia Nationala Apele Romane, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, Agentia de Protectie a Mediului, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, Administratia lacului Galatui, Primaria Comunei Gradistea), Guvernul Romaniei si Administratia Prezidentiala sa gaseasca urgent solutii prin care regimul hidrologic al lacului Iezer Calarasi sa fie restabilit in cel mai scurt timp.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.