O investigație de 16 luni a Congresului asupra Amazon, Apple, Google și Facebook a constatat că giganții tehnologici dețin „puterea de monopol”
Cele mai mari companii de tehnologie din America și-au valorificat poziția dominantă pentru a elimina concurența și a înăbuși inovația, potrivit unei întâlniri condus de Casa Democrata, care a declarat că Congresul ar trebui să ia în considerare forțarea giganților tehnologici să-și separe platformele online dominante de alte linii de afaceri.
O investigație de 16 luni a Congresului asupra Amazon, Apple, Google și Facebook a constatat că giganții tehnologici dețin „puterea de monopol” în segmente cheie de afaceri și și-au abuzat de poziția dominantă pe piață, într-o condamnare completă a giganților.
Descoperirile au pregătit scena pentru o posibilă legislație viitoare concepută pentru a restrânge Big Tech, chiar și atunci când autoritățile antitrust de la Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț se pregătesc pentru potențiale litigii împotriva unor companii.
Într-un raport de 450 de pagini, angajații comitetului antitrust al Comitetului Judiciar al Camerei au scris că există „dovezi semnificative” care arată că comportamentul anti concurențial al companiilor a împiedicat inovația, a redus alegerea consumatorilor și a slăbit democrația.
Publicitate
Sub președintele David Cicilline, subcomitetul antitrust a strâns peste 1 milion de documente de la companii și a intervievat academicieni, lideri de afaceri și chiar mulți dintre rivalii Big Tech – inclusiv unele companii Fortune 500 îngrijorate de puterea giganților tehnologici, a declarat un avocat pentru subcomitet.
“Aceste firme au prea multă putere și această putere trebuie să fie controlată și supusă unei supravegheri și a unei aplicări adecvate”, se spune în raport. „Economia și democrația noastră sunt în joc”.
Democrații și republicanii din comisia judiciară a Camerei au puncte majore de dezacord și doar democrații au semnat acest raport. Dar, în timp ce cele două părți sunt împărțite – posibil ireconciliabil – în ceea ce privește modul de soluționare a problemei, ele par să fie de acord în mare parte că aceste patru companii nu ar trebui să li se permită să continue așa cum este.
Nu este neobișnuit să urăști companiile mari; era adevărat pentru marile bănci și companiile petroliere aflate la vârful puterii lor. Acesta se simte ca un moment care reflectă disconfortul real și derizoriu pentru marile companii de tehnologie și nu sunt sigur că există o modalitate de a ne întoarce în zilele mai strălucitoare și mai fericite.
Nicio modificare legislativă nu este iminentă, dar concluziile cuprinzătoare ale raportului stimulează șansele pentru noi legi în viitor și fac publice dovezile care vor da avânt criticilor companiilor din ambele părți.
Într-un fragment, raportul descrie un presupus efort al conducerii Facebook pentru a împiedica aplicația Instagram a companiei să concureze cu platforma originală Facebook.
„Întrebarea a fost cum poziționăm Facebook și Instagram să nu concureze unul cu celălalt”, spune raportul citat de un fost angajat Facebook. „Dacă dețineți două utilități de socializare, nu ar trebui să li se permită să se consolideze reciproc. Nu sunt clar de ce acest lucru nu ar trebui să fie ilegal ”.
O notă din 2018 a executivului Facebook, Tom Cunningham, cu privire la posibilele „stări finale” ale familiei de aplicații Facebook a concluzionat că „nu este clar dacă Instagram și Facebook pot coexista”, se spune în raport, domnul Cunningham fiind îngrijorat de un posibil punct de bascul în care unul ar putea ajunge să-l domine pe celălalt.
„Instagram și WhatsApp au atins noi culmi ale succesului, deoarece Facebook a investit miliarde în acele afaceri”, a spus Facebook într-un comunicat. „La momentul ambelor achiziții exista un peisaj puternic competitiv și există astăzi.”
Până în prezent, Uniunea Europeană și comisarul său pentru concurență, Margrethe Vestager, au preluat giganții tehnologici, au aplicat amenzi mari Google și Apple și au cerut schimbări în comportamentul lor.
Dar profesorul Jason Furman de la Universitatea Harvard ne spune că Congresul pare dispus să meargă mai departe: „În multe privințe, acest nou raport al Camerei trece prin Europa într-o postură și mai agresivă asupra marilor companii de tehnologie”.
Prof Furman, care a condus o anchetă cu privire la puterea giganților tehnologici pentru guvernul britanic, prezintă trei domenii în care politicienii americani par dispuși să ia măsuri agresive.El spune că vor să facă mult mai dificil pentru companiile mari de tehnologie să le cumpere pe cele mai mici, în felul în care Facebook a capturat Instagram și WhatsApp. Aceasta este o mișcare pe care o susține cu tărie:
„Am făcut greșeala de a permite prea multe fuziuni pe care nu ar trebui să le avem”.
Politicienii doresc, de asemenea, să interzică giganților tehnologici să intre în ceea ce sunt descrise ca „afaceri adiacente”:
„Așadar, Amazon nu ar putea vinde produse pe propria sa platformă, ar putea vinde doar produse de la alte companii”.
Democrații din Comitetul Judiciar al Camerei au dorit o abordare cu adevărat dură – un raport minoritar din partea republicanilor a fost de acord că există o problemă, dar a favorizat soluții mai blânde.
Se pare ca marile corporații tehnologice au mai multe de pierdut cu un președinte ca Biden decât președintele Trump.
Publicitate