Mitropolia Moldovei cere anularea restrictiilor privind pelerinajele

Mitropolia Moldovei a solicitat, vineri, Prefecturii Iasi sa faca demersuri pentru anularea, de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), a restrictiilor privind pelerinajele, in conditiile in care doar iesenii se pot inchina la moastele Sf. Cuvioase Parascheva, zilele acestea.

Prefectura Iasi a primit vineri o adresa oficiala din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB) prin care se solicita CJSU Iasi sa initieze demersuri catre CNSU pentru abrogarea Hotararii nr. 47/05 oct 2020, ce priveste, intre altele, restrictionarea accesului pelerinilor din alte localitati la o sarbatoare religioasa.

De asemenea, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a solicitat CJSU sa revina asupra masurilor prevazute in Hotararea nr. 35 din 6 octombrie 2020, in sensul de a lua in considerare modificarea perioadei sarbatorii Sf. Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din anexa nr. 1 a hotararii CJSU Iasi.

„Cu referire la acest punct, MMB a precizat situatii menite sa asigure respectarea masurilor de preventie sanitara, situatii care necesita un punct de vedere din partea DSP Iasi”, anunta Prefectura Iasi.

Astfel, Prefectura Iasi a transmis adresele respective pentru a obtine punctele de vedere avizate atat din partea CNSU, cat si din partea DSP Iasi, dar si tuturor membrilor CJSU Iasi.

Citeste si articolul :   Diana Sosoaca, atac dur la Florin Citu: "Daca sunteti Superman, eu sunt Xena, printesa razboinica.

Dupa obtinerea raspunsurilor de la CNSU si DSP Iasi se va organiza o sedinta punctuala pentru a aduce amendamente la decizia CJSU.

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Teofan, a sustinut ca impunerea unor restrictii la sarbatoarea Sf. Parascheva reprezinta o masura discriminatorie, care incalca numeroase prevederi legale, situatia fiind foarte greu de inteles si de acceptat.

In prezent, doar iesenii pot intra sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinajul din anii trecuti nemaiavand loc.

Autor