Depresia. Primele semne si simptome pe care trebuie sa le cunosti

Depresia este o boala care afecteaza nu doar mintea si creierul, ci intregul corp. Influenteaza obiceiurile alimentare si de somn ale persoanei afectate,  precum si imaginea de sine, modul de gandire. Depresia depaseste cu mult durerea sau suferinta de zi cu zi, este o boala a carei simptome pot dura saptamani, luni sau ani fara a fi recunoscuta si tratata corespunzator.

Cele mai frecvente simptome ale depresiei sunt:

Un sentiment constant de tristete, frica;

Pierderea interesului pentru activitatile care erau placute, inclusiv relatiile sexuale;

Publicitate

Somnolenta excesiva, lipsa de energie, senzatie de apatienta;

Pierderea poftei de mancare si in greutate sau din contra consumul excesiv de alimente;

Dificultati de somn – insomnie, trezire dimineata devreme sau somn excesiv;

Sentimente de deznadejde, pesimism, vinovatie, lipsa de valoare sau neputinta;

Distantare sociala;

Dificultati de concentrare sau de luare a deciziilor;

Probleme fizice persistente precum dureri de cap, indigestie sau durere cronica care nu raspunde la tratament;

Citeste si articolul :   Aceste alimente sunt bune dupa nastere - impotriva depresiei si pentru o digestie mai buna

Depresia este adesea asociata cu tulburari de anxietate si poate duce la probleme grave in familie, cu prietenii, la serviciu sau la școala. Unele simptome sunt specifice varstei si apar mai frecvent la copii (probleme de comportament), la adolescenti (agitatie si iritabilitate) sau la varstnici (sevraj, apatie si ganduri delirante). Deoarece bolile depresive nu sunt doar boli psihologice, ci implica și procese biologice, apar adesea si simptome fizice.

Simptomele fizice tipice ale depresiei sunt:

Reducerea apetitului si pierderea in greutate;

Pierderea interesului sexual;

Dureri de cap si ameteli;

Dureri de spate;

Probleme respiratorii;

Diconfort gastrointestinal;

De multe ori, simptomele fizice sunt primele observate, dar nu sunt neaparat asociate cu depresia. In plus, problemele fizice existente – de ex. durerile de spate – pe care le ai in mod obisnuite, in timpul unui episode depresiv sunt mai severe.  Datorita simptomelor fizice pronuntate, adesea nu este usor pentru un medic de familie sa identifice depresia subiacenta, chiar daca in doua treimi din toate cazurile principalele simptome sunt simptome fizice. Deci, uneori este util sa obtii o a doua opinie. Ar trebui sa discuti aceasta posibilitate cu medicul curant.

Citeste si articolul :   7 alimente accesibile care intaresc inima

Anxietatea este, de asemenea, un simptom obisnuit al bolilor depresive si se manifesta adesea prin simptome fizice, cum ar fi strangerea in piept, greata si ameteli.

Primirea unui tratament adecvat este foarte importanta pentru multe persoane deprimate, deoarece este foarte probabil ca depresia sa se inrautateasca chiar daca nu este tratata.

Simptomele depresiei se pot asemana cu cele ale durerii profunde. Exista diferente importante intre acestea. Aceasta include faptul ca, spre deosebire de depresie, intr-un doliu starea de spirit deprimata nu ramane intotdeauna aceeasi. Cele mai multe persoane care sunt in doliu, in ciuda pierderii lor, sunt capabile sa rada sau sa simta bucurie. In schimb persoanele care sufera de depresie nu pot face acest lucru.

In plus, starea de spirit a celor care sufera in urma unei pierderi, se imbunatateste de obicei in timp si durerea poate reveni brusc prin gandurile catre pierderea suferita.  Dar treptat o persoana indurerata se va bucura din nou de experiente frumoase din nou. Sprijinul prietenilor si al familiei poate fi, de asemenea, un confort pentru el. In unele cazuri, insa, o reactie de durere se transforma in depresie.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.