Oamenii se lupta cu virusii inca dinainte ca specia noastra sa evolueze in forma sa moderna. Pentru unele boli virale, vaccinurile si medicamentele antivirale ne-au permis sa mentinem raspandirea infectiilor pe scara larga si au ajutat bolnavii sa se refaca. O boala – variola – am reusit sa o eradicam, scapand lumea de noi cazuri.
Dar suntem departe de a castiga lupta impotriva virusilor. In ultimele decenii, mai multi virusi au sarit de la animale la oameni si au declansat focare considerabile, provocand pierderea a mii de vieti. Tulpina virala care a provocat focarul de Ebola din 2014-2016 in Africa de Vest ucide pana la 90% din persoanele pe care le infecteaza, facandu-l cel mai letal membru al familiei Ebola.
Dar exista si alti virusi care sunt la fel de mortali, iar unii sunt chiar mai mortali. Unii virusi, inclusiv noul coronavirus care provoaca in prezent focare in intreaga lume, au rate de mortalitate mai mici, dar reprezinta totusi o amenintare grava pentru sanatatea publica, deoarece nu avem inca mijloacele de combatere a acestora.
Iata cativa dintre cei mai rai ucigasi, pe baza probabilitatii ca o persoana va muri daca este infectata cu unul dintre ei, numarul mare de oameni pe care i-au ucis si daca reprezinta o amenintare pentru viitor.
Publicitate
Virusul Ebola
Primele focare cunoscute de Ebola la oameni au avut loc simultan in Republica Sudan si Republica Democrata Congo in 1976. Ebola se raspandeste prin contactul cu sangele sau alte fluide corporale sau tesuturi de la persoane sau animale infectate. Tulpinile cunoscute variaza dramatic in ceea ce priveste mortalitatea.
O tulpina, Ebola Reston, nici macar nu imbolnaveste oamenii. Dar pentru tulpina Bundibugyo, rata mortalitatii este de pana la 50% si este de pana la 71% pentru tulpina din Sudan.
Virusul Marburg
Oamenii de stiinta au identificat virusul Marburg in 1967, cand au aparut mici focare in randul lucratorilor de laborator din Germania care au fost expusi maimutelor infectate importate din Uganda. Virusul Marburg este similar cu Ebola, prin faptul ca ambele pot provoca febra hemoragica, ceea ce înseamna ca persoanele infectate dezvolta febra mare si sangerare in tot corpul, ceea ce poate duce la soc, insuficienta de organe si moarte.
Rata mortalitatii in primul focar a fost de 25%, dar a fost mai mare de 80% in 1998-2000 din Republica Democrata Congo, precum si in focarul din 2005 din Angola.
Rabie
Desi vaccinurile antirabice pentru animale de companie, care au fost introduse in anii 1920, au contribuit la reducerea raspindirii in lumea dezvoltata, aceasta afectiune ramane o problema serioasa in India si parti din Africa.
Distruge creierul, este o boala foarte periculoasa. Avem un vaccin impotriva rabiei si avem anticorpi care actioneaza impotriva rabiei, asa ca daca cineva este muscat de un animal infectat putem trata aceasta persoana. Cu toate acestea, daca nu primeste tratament, exista o posibilitate de 100% ca acea persoana sa moara.
Variola
In 1980, Adunarea Mondiala a Sanatatii a declarat lumea libera de variola. Dar inainte de aceasta, oamenii s-au luptat cu variola timp de mii de ani, iar boala a ucis aproximativ 1 din 3 dintre cei pe care i-a infectat. A lasat supravietuitorilor cicatrici adanci si permanente si, adesea, orbire. Ratele mortalitatii au fost mult mai mari la populatiile din afara Europei, unde oamenii au avut un contact redus cu virusul inainte ca vizitatorii sa-l aduca in regiunile lor. De exemplu, istoricii estimeaza ca 90% din populatia nativa a Americii a murit din cauza variolei introdusa de exploratorii europeni. Numai in secolul al XX-lea, variola a ucis 300 de milioane de oameni.