Pandemia de coronavirus, declansata de pangolin? Ce este acesta

Cercetatorii chinezi care investigheaza originea animala a focarului de coronavirus din China au spus ca pangolinul pe cale de disparitie poate fi „veriga lipsa” dintre lilieci si oameni.

Liliecii sunt purtatorii cunoscuti ai celei mai recente tulpini a bolii, care a infectat si ucis o multime de oameni din intreaga lumes, in special in China, unde a aparut focarul.

O analiza genetica a aratat ca tulpina virusului care se raspandeste in prezent la oameni a fost 96% identica cu cea gasita la lilieci.

Dar, potrivit lui Arnaud Fontanet, de la Institutul francez Pasteur, boala nu a sarit direct de la lilieci la oameni. „Credem ca exista un alt animal care este intermediar”, a spus el pentru AFP.

Publicitate

Sindromul respirator acut sever (SARS)2002-3, care a implicat o tulpina diferita de coronavirus, a fost transferat oamenilor de catre civeta, un mic mamifer a carui carne este considerata o delicatesa in China.

Multe animale sunt capabile sa transmita virusuri catre alte specii si aproape toate tulpinile de coronavirus contagioase pentru oameni provin din viata salbatica.

Citeste si articolul :   Medicul Adrian Marinescu a spus exact cand revenim la normalitate

Mai multe studii au aratat ca virusul transmis de lilieci nu are echipamentul necesar pentru a se bloca pe receptorii celulelor umane. Dar inca nu este clar care animal este veriga lipsa.

Dupa testarea a peste 1.000 de probe de la animale salbatice, oamenii de stiinta de la Universitatea Agricola din China de Sud au descoperit ca secventele genomului virusurilor din pangolini sunt 99% identice cu cele de la pacientii cu coronavirus, a raportat agentia oficiala de stiri Xinhua.

Dar alti experti au cerut prudenta. „Aceasta nu este dovada stiintifica”, a spus James Wood, seful departamentului de medicina veterinara de la Universitatea din Cambridge. „Investigatiile asupra animalelor sunt extrem de importante, dar rezultatele trebuie publicate pentru examinare internationala”.

Simpla raportare a detectarii ARN-ului viral cu similaritatea secventei mai mare de 99% nu este suficienta, a adaugat el.

Ce sunt pangolinii.

Pangolinii (numiti si furnicari solzosi) sau folidotele (Pholidota) sunt mamifere placentare nocturne lipsite de dinti, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornosi, coada foarte lunga, limba lunga si foarte lipicioasa, cu ajutorul careia aduna furnicile si termitele. Acestia sunt foarte apreciati in Asia, atat in gastronomie cat si in medicina, motiv pentru care, desi sunt protejati de legile internationale, constituie obiectul unui trafic intens si ilegal.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.