Romania are mai multi tineri decat au tarile din Europa de Sud-Vest. Explicatia este ca italienii, francezii si spanioli, de exemplu, s-au inmultit mai mult dupa al Doilea Razboi Mondial, in vreme ce in Romania a existat un „baby boom” in perioada lui Nicolae Ceausescu.
Populatia dupa domiciliu era de 22,175 milioane de persoane, la 1 ianuarie 2020, in scadere cu 0,1% fata de luna similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica
Adrian Hatos, sociolog, spune de ce avem mai putini batrani decat statele dezvoltate.
„Noi am avut un fel de crestere puternica, exploziva demografica datorita decretelor anti-avort, anti-intrerupere de sarcina ale lui Ceausescu din `67 – `72. In Romania, viata este saraca si stresanta si in ultimii zeci de ani a fost grea pentru varstnicii nostri. Varstnicii la noi, odata ce au depasit o anumita varsta, au o speranta de viata scazuta, se duc destul de repede”, explica sociologul Adrian Hatos.
Media de varsta in Romania este de 42 de ani, fiind – s-ar putea zice – o tara cu multi cetateni cu varsta apta de munca, ce s-ar putea dezvolta rapid.
La noi, somajul in randul tinerilor de pana in 25 de ani este de 17%.
Paradoxal, dar in mod traditional, la noi, numarul pensionarilor depaseste numarul salariatilor.
„Avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de varsta activa, care poate sa munceasca, de la 16 la 25 de ani”, adauga Adrian Hatos.
Varsta medie (sursa: Eurostat): Europa – 43 de ani; Romania – 42 de ani.
Speranta de viata ( sursa: Banca Mondiala, 2018): Media in Europa – 81 de ani, Media in Romania – 75,3 de ani, Media in Italia, Spania, Franta – 83 de ani.
Publicitate