Marile festivaluri si evenimente din Romania incep pregatirile pentru editiile din 2021. Organizatorii festivalurilor care anual strang zeci de mii de participanti din tara si din strainatate, printre care Untold si Neversea, au anuntat ca vor fi sprijiniti de Guvern.
Ambele parti s-au intalnit si au stabilit un plan de masuri ce va fi implementat in lunile urmatoare.
Reprezentantii Guvernului au promis ca vor crea o schema de ajutor de stat pentru marile evenimente si festivaluri, luand modelul majoritatii statelor membre UE.
„Industria organizatoare de evenimente culturale mari a fost nevoita sa-si intrerupa activitatea pentru cel putin un an. Pierderile au fost mari atat pentru organizatorii evenimentelor, cat si pentru iubitorii de muzica, economia nationala si chiar pentru promovarea tarii. Un leu investit in aceasta industrie de festivaluri poate genera venituri de zece ori mai mari. Guvernul va sprijini printr-o schema de ajutor de stat aceasta industrie. In plus, prin intermediul unui grup de lucru interministerial, alaturi de Asociatia Organizatorilor de Concerte si Evenimente din Romania vom pregati normele sanitare pentru a se putea organiza astfel de evenimente in siguranta, incepand cu anul viitor. Mediul cultural are un partener de incredere in Guvernul Romaniei. Doar printr-un dialog permanent cu specialistii din acest domeniu vom putea identifica si pune in aplicare cele mai bune masuri pentru reluarea activitatilor in siguranta”, a declarat Raluca Turcanu, vicepremierul Guvernului, conform unui comunicat transmis MEDIAFAX de catre organizatorii Untold si Neversea.
Reprezentantii celor mai importante evenimente din Romania, reuniti in Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte (AROC), au avut o intalnire cu reprezentantii Guvernului Romaniei pentru a incepe pregatirea planului de masuri ce vor fi luate in vederea reluarii evenimentelor, in conditii de maxima siguranta, in anul 2021. In perioada urmatoare se vor organiza grupuri de lucru intre cele doua parti.
„Credem ca acest dialog transformat intr-un mod de lucru eficient prin care autoritatile statului se consulta cu specialistii din mediul privat, cei care pana la urma sunt afectati de toata aceasta perioada de inghetare a activitatii, este un pas spre normalitate si spre revenirea la normalitatea pe care si-o doreste toata lumea. De la cei care muncim sa aducem bucurie, pana la cei care participa la evenimente pentru a se incarca cu bucurie si energie. De altfel, noi, Untold si Neversea am fost printre initiatorii acestui dialog cu autoritatile inca de la inceputul pandemiei, atunci cand am mers catre autoritati si ne-am pus la dispozitie resursele umane, logistice, parteneriatele si chiar resursele financiare. Stim ca a fost o perioada grea pentru toata lumea, stim ca a fost nevoie de o prioritizare, stim ca au fost industrii poate nu chiar la fel de afectate ca cei in situatia noastra, afectati in proportie de 100% timp de peste 12 luni, dar am inteles ca acele industrii au un impact in economie mult mai mare, am inteles nevoia de etapizare si rezolvare a acestor prioritati. Insa odata asezate aceste lucruri, ne bucuram ca am gasit intelegere si ca se acorda atentie si industriei noastre, la fel cum s-a intamplat in aceasta perioada in multe tari din Europa, acolo unde guvernele au sprijinit organizatorii de evenimente. Avem incredere ca toate aceste masuri ne vor ajuta sa salvam intregul ecosistem si ca in 2021 vom putea sa aducem iar bucurie oamenilor prin evenimentele noastre”, a spus fondatorul Untold si Neversea, Bogdan Buta.
Numai in cazul Untold si Neversea se estimeaza ca in 2019, in cele 8 zile de festival, cele doua festivaluri au generat, in cele doua comunitati, o infuzie de capital de peste 90 milioane de euro, bani care au intrat in circuitul economic local. La aceste sume se adauga toti furnizorii si colaboratorii locali si nationali implicati in organizarea evenimentului, care pentru cele doua festivaluri inseamna anual peste 25.000 de oameni, iar ca sume achitate de Untold si Neversea catre acestia insumand peste 25 milioane de euro.
Publicitate