Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat ca scoala trebuie sa inceapa, dar adevarata problema este cum sa se faca acest lucru in siguranta.
“Ingrijorarea parintilor este justificata. Intrebarea nu este daca trebuie sa inceapa scoala. Scoala trebuie sa inceapa, pentru ca, altfel, impactul educational si emotional asupra sanatatii vor fi greu de cuantificat. Majoritatea cadrelor medicale din spitale sunt femei, mame si sotii, nu pot face si homeschooling, si sa mearga la serviciu gandindu-se daca sunt copiii lor in siguranta. Intrebarea e cum sa se faca asta in siguranta”, spune doctorul Craiu.
Cum ar trebui sa procedeze parintii
“Parintii trebuie asigurati ca copiii nu sunt expusi unor infectii. Eu, ca parinte, nu m-as grabi sa-mi sperii copilul. I-as vorbi copilului mic care nu intelege mai mult despre microbul care face buba, ca trebuie sa faca la scoala ce face si acasa, ca trebuie sa se spele pe maini, sa nu duca mana la ochi si la gura”, a declarat medicul.
Dr. Craiu despre pericolul infectarii copiilor
”Trebuie sa stim ca anumite suprafete, precum plasticul sau otelul inoxidabil, pot sa permita supravietuirea virusului cateva zeci de ore bune, adica si a doua zi poti lua virusul, de aceea trebuie sa ne spalam pe maini. Pe produsele de origine biologica, precum cartonul, pielea, durata de supravietuire e mult mai scurta. O alta metoda de transmitere este prin picaturi mari – cele pe care le transmitem cand vorbim, stranutam, cantam, vizibile cu ochiul liber. Acestea cad jos pe sol, ele plutesc foarte putin, numai pe o raza mica, in jurul a 2 metri, de aceea e bine sa pastram distanta. A treia posibilitate de transmitere e prin aerosoli, particulele foarte mici pe care nu le vedem, care se pot transmite la distanta mai mare de 1,5 – 2 metri, de aceea trebuie masca”, a mai spus pediatrul.
Medicul spera sa nu apara focare in scoli
”Nu poti decat sa speri si sa ma gandesc ca va fi bine, in primul rand pentru dascalii care au anumite varste si comorbiditati si pentru bunicii care vor duce si aduce copiii de la scoala, aici e marele risc. Daca in familie exista un singur parinte si acela cu boli sau bunici care au boli grave, cred ca trebuie asteptat macar intervalul de 14 zile, in care se vede daca scoala nu respecta regulile si vor aparea microfocare si atunci parintele stie ce are de facut, adica invatamant online”, a mai spus medicul Craiu.