Calendar Ortodox 4 septembrie. Biserica Ortodoxa pomeneste in aceasta zi doi mari sfinti: Sfantul Mucenic Vavila, episcopul Antiohiei si Sfantul Prooroc Moise.
Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Vavila, arhiepiscopul Antiohiei celei mari, si a celor impreuna cu dansul Sfintii trei prunci, care prin sabie s-au savarsit.
Sfantul Sfintit Mucenic Vavila a fost ales Episcop al Antiohiei in anul 237. A fost Episcop al Antiohiei timp de 13 ani, pana in anul 250. In anul 250 imparatul Deciu a declasat una dintre cele mai puternice persecutii impotriva crestinilor, din Imperiul Roman. In primul rand, aceasta persecutie a vizat pe conducatorii Bisericii Crestine din Imperiu, intre primii arestati fiind si Episcopul Antiohiei, Sfantul Vavila. In timp ce era purtat prin oras in lanturi, fiind batut si supus oprobiului public, trei tineri pe nume Urban, Prilidian si Apolonie mergeau in urma Sfantului, fiind ucenicii acestuia. Au fost prinsi si ei si dusi inaintea imparatului, iar impreuna cu Sfantul Sfintit Mucenic Vavila au suferit moarte martirica prin decapitare, nedorind sa renunte la credinta lor in Domnul nostru Iisus Hristos.
A fost inmormantat in cimitirul crestin din Antiohia, aflat pe drumul care ducea spre celebrul cartier Daphne. In anul 351 sfintele sale moaste au fost mutate intr-o biserica ridicata in cinste sa in acelasi cartier antiohian. Acest eveniment reprezinta prima mentiune istorica din aghiografie de translare a unor sfinte moaste.
Publicitate
Din acea basilica moastele au fost duse la loc in cimitir in timpul imparatului persecutor Iulian Apostatul, fiind readuse apoi de catre episcopul Meletie al Antiohiei in catedrala ridicata de el pe malul raului Oronte.
Tot despre Sfantul Vavila, Ioan Gura de Aur spune: a slujit martirilor nu doar prin biserici splendide, nici chiar prin sarbatori nenumarate, ci printr-o metoda mai buna decat aceasta. Care este ea? Le-a imitat viata, le-a copiat curajul si prin asta, dupa putere le-a tinut imaginea vie in el insusi. Pentru ca vezi, ei si-au dat trupul spre taiere, el si-a uscat madularele trupului pe pamant; ei au oprit flacarile focului, el a stins focul curviei; ei au luptat impotriva dintilor fiarelor, dar acesta a departat cea mai infricosatoare dintre patimi – mania.
Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Prooroc Moise, care cu pace s-a savarsit.
Sfantul Proroc Moise a fost omul ales de Dumnezeu sa scoata poporul evreu din robia egipteana si sa il duca in Tara Fagaduintei, Canaan. El provenea din semintia lui Levi. Date despre viata lui aflam din Cartile Pentateuhului din Sfanta Scriptura a Vechiului Testament, al caror autor este. Din acestea aflam despre nasterea sa si cum l-a izbavit Dumnezeu, ajungand sa fie crescut de fiica Faraonului Egiptului, ca fiu al acesteia.
Timp de 40 de ani va avea statutul de print egiptean pana cand se va hotari sa ia apararea conationalilor sai care erau sclavii egiptenilor. Ucide un egiptean, in dorinta de a-si apara conationalii, fapta despre care afla Faraonul Egiptului si, de teama razbunarii, fuge in Madian, unde Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov (Ies. 3, 6) se descopera prin rugul aprins care nu se mistuia. Se casatoreste cu Sefora (Tippora), fiica preotului Ietro.
Sta aici, departe de fratii sai aflati in sclavie, timp de patruzeci de ani, apoi se intoarce in Egipt si devine conducatorul poporului evreu, mergand in numele acestora la Faraonul Egiptului, cerandu-i eliberarea poporului sau. In urma refuzului sistematic al Faraonului, Dumnezeu trimite la rugaciunea Sfantului Proroc Moise 10 plagi asupra Egiptului, in urma carora evreii sunt eliberati si sub conducerea lui Moise pornesc catre Tara Canaanului.
Din cauza necredintei poporului evreu, atunci cand Moise a mers pe Muntele Sinai si a primit Tablele Legii, timp de 40 de ani vor peregrina prin zona desertica din sudul Orientului Mijlociu de astazi. Inainte de a intra poporul in Tara Fagaduintei, Canaan, Moise urca pe Muntele Nebo de unde vede pamantul promis de Dumnezeu si aici a murit la varsta de 120 de ani.
Publicitate