Executivul condus de Ludovic Orban urmeaza sa aprobe modificarea HG cu privire la prelungirea starii de alerta in Romania incepand din 16 august, in vederea completarii actului normativ cu masuri de protectie sanitara pe perioada campaniei electorale.
Completarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei.
”Purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile in care se desfasoara evenimente/intruniri in cadrul campaniei electorale, indiferent daca acestea se desfasoara intr-un spatiu inchis sau in aer liber, precum si cu ocazia interactiunii, pe strada sau in cazul actiunilor din usa in usa, intre cetateni si candidati/echipele de campanie electorala ale acestora”, se stipuleaza in noul articol ce va fi introdus in Anexa 2.
Masuri:
Publicitate
– efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/sosesc in spatiul in care se desfasoara evenimentele/intrunirile;
– mentinerea distantei fizice de un metru intre participantii la evenimente/intruniri, inclusiv cele desfasurate pe strada sau din usa in usa;
– afisarea regulilor de acces si de protectie individuala in locuri vizibile in spatiile in care se desfasoara evenimentele/intrunirile;
– in cazul evenimentelor/intrunirilor desfasurate in spatiu inchis, limitarea numarului participantilor la maximum 20 si a duratei acestora la maximum 2 ore;
– in cazul evenimentelor/intrunirilor desfasurate in aer liber, limitarea numarului participantilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana;
– in cazul actiunilor desfasurate pe strada, limitarea numarului persoanelor care se deplaseaza in grup sau formeaza un grup la maximum 6;
– in cazul actiunilor din usa in usa, limitarea numarului persoanelor care compun echipele la maximum 2;
– aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-COV-2.
Reguli pentru redeschiderea restaurantelor si salilor de teatru
″In cursul zilei de astazi, intai in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta si, ulterior, in Guvern, vom modifica hotararea privind starea de alerta, prin care vom permite reluarea acestei activitati in anumite conditii care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sanatatii, ministrului Economiei si presedintelui ANSVSA”, a declarat Ludovic Orban.
Conditiile de redeschidere a salilor de teatru si cinematograf.
“Va fi permisa reluarea activitatilor din arta spectacolelor si cinema in interior acolo unde numarul de cazuri este sub unu la mia de locuitori. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta vor defalca situatia pe fiecare localitate si, acolo unde exista cinema sau teatru si se va dori si reluarea activitatii, va trebui o aprobare din partea Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, care sa ateste ca acolo situatia epidemiologica arata cazuri de sub unul la mia de locuitori”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
“Premierul si-ar dori sa ne miscam cat putem de repede pentru a fi permisa reluarea dupa data de 1. Asta ar insemna ca undeva pe 31, maxim 1 septembrie, sa adopt, impreuna cu ministrul Sanatatii, ordinul comun de reglementare a acestor norme, dar, sigur, asta dupa ce va fi hotararea de Guvern. Ca si in cazul muzeelor, data de la care va fi permisa nu inseamna obligativitate. Aici, fiecare manager va alege, in cazul in care ii va fi permisa redeschiderea, va alege data in care isi va relua activitatea, in functie de cum va avea timp si posibilitate sa isi implementeze normele necesare”, a spus ministrul.
Zile libere pentru parinti in cazul in care sunt suspendate cursurile
Executivul urmeaza sa aprobe si un proiect de ordonanta de urgenta privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-COV-2.
Proiectul de ordonanta de urgenta prevede “acordarea de zile libere pentru parintii care au copii in varsta de pana la 12 ani sau 26 de ani in cazul copilului sau adultului cu handicap, inscrisi la unitati de invatamant, inclusiv anteprescolar”.
“Dreptul la zile libere platite se acorda pe toata perioada in care activitatea didactica se limiteaza sau se suspenda. Dreptul la zilele libere se acorda si parintilor care au copii cu handicap nescolarizati sau au in intretinere adulti cu handicap, numai daca acestia beneficiaza de servicii de zi a caror activitate este limitata sau suspendata ca urmare a efectelor raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2. Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor sau de copia documentului care atesta calitatea de reprezentant legal al copilului, precum si de copia certificatului de incadrare in grad si tip de handicap, in cazul copilului/adultului cu handicap”, se mentioneaza in actul normativ.
Indemnizatia pentru fiecare zi libera acordata reprezinta 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari, in conditiile prevazute de Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ordonanta.
Prin derogare de la prevederile Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, sumele pentru plata indemnizatiei pentru zilele libere se deconteaza din acest fond de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Guvernul mai are pe ordinea de zi trei proiecte de ordonanta de urgenta privind instituirea sau aprobarea unor scheme de ajutor pentru crescatorii agricoli din sectoarele bovin, suin si avicol.
Guvernul mai urmeaza sa aprobe un proiect de hotarare privind acordarea de stimulente financiare absolventilor care au obtinut media 10 la Evaluarea nationala si la Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie.
Publicitate