Rafila: Cine sunt primii romani care vor primi vaccinul anti-Covid

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a vorbit despre vaccinul anti-Covid si despre cine va avea acces mai intai la vaccinare.

„Exista vaccinuri care probabil se vor administra intr-o singura doza, exista vaccinuri care se vor administra in doua sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea sa fie diferit. Adica, de exemplu, sa dam la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin si la varstnici putem sa dam alt tip de vaccin. Problema cu persoanele varstnice este ca nu raspund la fel la vaccinare. Reactia imuna a unei persoane varstnice este mai slaba decat reactia unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejata impotriva acestei infectii. Si atunci o sa existe probabil o prioritizare. In primul rand, trebuie prioritizate categoriile care sa aiba acces la vaccin in prima faza, care sunt persoanele varstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esentiale pentru functionarea unei tari, dupa care restul populatiei. S-ar putea sa existe un vaccin care sa fie mai eficient la batrani si atunci vor avea prioritate varstnicii”, a spus Alexandru Rafila .

Citeste si articolul :   Un nou focar de coronavirus in Romania, chiar la sectia ATI a spitalului

Romania va primi vaccin in acelasi timp cu celelalte tari din UE.

„Norocul nostru ca suntem in UE si, asa cum am primit o cantitate importanta de Remdesivir din partea UE ca sa putem trata cazurile grave de infectie, probabil ca acelasi mecanism in cadrul Uniunii va functiona si pentru vaccin. Din cate stiu, UE a securizat o cantitate suficient de mare incat sa faca posibila – auzeam de la dl ministru Tataru, care vorbea de 10 milioane de doze. In Europa exista trei companii care dezvolta acest vaccin, mai exista cateva companii in SUA. In ceea ce priveste vaccinul din Rusia nu stiu sa fi existat discutii pana nu primeste un aviz referitor la siguranta si la eficacitate. Agentia Europeana a Medicamentulu inu va aproba in regim de urgenta decat un vaccin care va fi absolut sigur”, a mai spus profesorul Rafila.

Publicitate

Vaccinul anti-Covid nu ar trebui sa fie obligatoriu, ci optional.

Citeste si articolul :   Neurochirurgul Vlad Ciurea: "Luati-va inima in dinti si mergeti"

„Nu cred ca va fi un vaccin obligatoriu. Si-asa exista reticenta, exista destul de multe discutii referitoare la originea acestei boli. Exista tot felul de teorii care avanseaza chiar ideea ca, odata cu aparitia acestei infectii erau deja pregatite si vaccinurile intr-un depozit urias, de unde urmeaza sa fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodeaza increderea publica si cred ca trebuie foarte mare atentie si in ceea ce priveste strategia de comunicare in ceea ce priveste vaccinarea”, a mentionat Alexandru Rafila.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.