Ministerul Muncii are in dezbatere posibilitatea persoanelor fizice de a cumpara vechime pentru pensie mai devreme de 1 septembrie 2021, asa cum prevede Legea 127/2019.
Acele persoane care nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare pentru a se incadra intr-o categorie de pensii vor putea avea posibilitatea sa contribuie la acest sistem. Oamenii vor putea plati contributiile de asigurari sociale pe o perioada de 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala se stipuleaza intr-un proiect de ordonanta.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale”.
Tot acest proiect mai prevede ca pana la data de 1 septembrie 2021, persoana care indeplineste conditiile poate incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate sau pensiei anticipata partiala.
Publicitate
Care sunt conditiile
La incheierea contractului de asigurare sociala, solicitantul completeaza o declaratie, din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii cumulative:
a) nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;
b) nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;
c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in perioada cuprins intre data implinirii varstei de 18 ani si data incheierii contractului de asigurare sociala.
„In situatii exceptionale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca, declarate in conditiile legii, angajatorul/angajatorii a/au incetat activitatea si/sau daca arhiva acestuia/acestora nu mai poate fi identificata, perioadele prevazute pot fi valorificate pe baza informatiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de munca, existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Arhiva electronica cuprinde atat datele preluate din carnetele de munca cat si carnetele de munca scanate”, se mai stipuleaza in proiectul de ordonanta de urgenta.
Publicitate