Avocatul Poporului, Renate Weber, a contestat la CCR legea carantinei. Aceasta lege controversata a fost dezbatuta in Parlament
Renate Weber, a atacat la Curtea Constitutionala Legea carantinei. Controversata lege a fost declarata neconstitutionala la sfarsitul lunii iunie, de catre judecatorii CCR.
CCR a precizat la acel moment ca este nevoie de o lege in acest sens si a dat dreptul pacientilor sa se poata adresa justitiei pentru a contesta „detentia de ordin medical”, considerand spitalizarea obligatorie ca o masura privativa de libertate.
Este actul normativ adoptat de Parlament dupa zile intregi de dezbateri si care a pus punct unor saptamani de vid legislativ, in care autoritatile nu au putut sa impuna, ci doar sa recomande carantina si internarea ca masuri anti-coronavirus.
Publicitate
Weber considera neconstitutionala prevederea din articolul 8 al legii, legata de „izolarea intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare”. Avocatul Poporului a atacat de-a lungul ultimelor luni mai multe masuri luate in contextul epidemiei. A avut mereu castig de cauza.
„Dupa ce s-a vazut ce efecte dramatice, grave a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidiveaza si ataca o lege care a fost adoptata de Parlament, in urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului. Lucrurile se indreapta intr-o directie pe care nu o inteleg. Insistenta asta in ataca legi fundamnetale care permit institutiilor sa se lupte cu epidemia si sa protejeze viata oamenilor mie-mi pare deja un atac impotriva intereselor fundamentale ale Romaniei”, a declarat Ludovic Orban.
Avocatul Poporului spune ca izolarea in spital nu contravine Constitutiei decat daca reprezinta ultima solutie si se recurge la aceasta dupa recurgerea la toate celalalte cai de rezolvare a problemei.
Publicitate