E oficial. Toti romanii trebuie sa aiba acest document, de la 1 iulie

Cardul de sanatate redevine obligatoriu din 1 iulie, cu exceptia consultatiilor la medicul de familie si la specialistul din ambulatoriu.

Pentru cele doua servicii acordate in cabinetele medicilor de familie si in ambulatoriul clinic de specialitate, cardul de sanatate va fi obligatoriu abia din 30 septembrie 2020.

Toate servicii medicale, serviciile de ingrijiri la domiciliu, medicamentele si materialele sanitare, precum si dispozitivele medicale, se acorda si se valideaza doar in baza cardului de sanatate incepand din luna iulie.

Conform unui comunicat al CNAS, de la 1 iulie va fi obligatorie utilizarea cardului de sanatate pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare cu paturi si de catre furnizorii de investigatii paraclinice, furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu / ingrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente.

carduri
Card de sanatate

„Reintroducem validarea serviciilor medicale cu cardul national de sanatate pentru ca este necesar sa avem o evidenta mai clara a serviciilor acordate, astfel incat sa putem gestiona cat mai eficient fondurile din sistemul de sanatate. De asemenea, pentru ca s-a dovedit ca serviciile medicale la distanta au avut un rol important in limitarea raspandirii infectarilor cu COVID-19 si ca acest tip de servicii a fost apreciat atat de medici, cat si de pacienti, cautam solutii pentru a introduce cu caracter permanent consultatiile la distanta in sistemul de sanatate, mai ales pentru pacientii cu boli cronice stabilizate”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS

Pana pe data de 30 septembrie, consultatiile medicale acordate in asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog si logoped, pot fi acordate si la distanta, utilizand orice mijloace de comunicare. Consultatiile medicale la distanta se acorda cu incadrarea in numarul maxim de 8 consultatii pe ora.

Citeste si articolul :   Cum explica medicul Alexandru Rafila restrictionarea circulatiei dupa ora 22.00

”Medicii de familie pot prescrie in continuare pentru pacientii cronici inclusiv medicamentele restrictionate din Lista de medicamente compensate si gratuite care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, cu mentiunea ca pentru medicamentele care se elibereaza in baza unor protocoale terapeutice si a unor formulare specifice ( medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω si (**)β in Lista de medicamente compensate si gratuite) este necesara evaluarea periodica a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevazute in protocoalele terapeutice sau in scrisorile medicale”, mai arata CNAS.

Consultatiile la medicul specialist din ambulatoriu se acorda fara a fi necesar biletul de trimitere, mai precizeaza CNAS.

Autor