Legea privind predarea educatiei sanitare in scoli, analizata de CCR in 16 septembrie

Legea adoptata de Parlament prin care educatia sexuala va putea fi predata copiilor in scoli doar daca parintele sau tutorele isi da acordul scris va fi analizata de judecatorii constitutionali in data de 16 septembrie, conform oficialilor CCR.

Potrivit sursei citate, sesizarea referitoare la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului va fi dezbatuta in 16 septembrie.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa in 24 iunie, de presedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis sustine ca legea nu defineste notiunea de „educatie sanitara”, nerezultand ce reprezinta aceasta.

Publicitate

„De asemenea, asa cum este redactat textul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, in forma legii transmise la promulgare, din redactare nu reiese cu claritate daca norma stabileste ca programele de educatie pentru viata sunt in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor sau ca educatia sanitara este cea in vederea prevenirii celor de mai inainte. (…) Totodata, prin eliminarea sintagmei <cel putin o data pe semestru> din cuprinsul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, textul a devenit neclar.

Astfel, nu reiese cu claritate daca programa scolara este modificata in sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului scolar sau, dimpotriva, este eliminata acea garantie, instituita initial, prin care legiuitorul a urmarit ca programele de educatie pentru viata sa fie efectiv puse in practica cel putin o data pe semestru, in beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine daca programele vor avea loc pe intregul parcurs al anului scolar, o data pe semestru, o data pe an sau deloc. Apreciem ca aceasta interventie legislativa, in realitate, are un efect contrar scopului avut in vedere de legiuitor, cel al asigurarii interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educationale”, apreciaza seful statului.

Citeste si articolul :   Franța adoptă o nouă lege pentru protejarea copiilor influentiatori

De asemenea, Iohannis spune ca este neclar si momentul in care trebuie sa se solicite acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor in vederea participarii la aceste programe de educatie.

„Este neclar momentul in care trebuie sa se solicite acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor in vederea participarii la aceste programe de educatie, nerezultand fara echivoc daca acesta se stabileste ca etapa premergatoare conceperii masurilor necesare de catre autoritatile mai sus precizate, sau acordul parintilor este necesar ulterior, cu ocazia implementarii acestora”, mai arata Iohannis.

Klaus Iohannis mai afirma ca legea dedusa controlului de constitutionalitate eludeaza valorile statului de drept.

„Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului este neconstitutionala, in ansamblu”, conchide seful statului.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.