Doliu in fotbal! S-a stins la doar 40 de ani. Boala extrem de rara de care suferea.

S-a stins Marian Cisovsky, fostul fundas de la Poli Timisoara. Barbatul avea doar 40 de ani. Fostul jucator suferea de probleme grave de sanatate.

Marian, care a jucat la echipa intre 2008-2011, suferea de scleroza laterala amoitrofica (ALS), o boala neurodegenerativa foarte rara.

Slovacul a fost diagnosticat cu aceasta boala in urma cu sase ani, acela fiind momentul in care a spus adio carierei sale in fotbal.

Marian Cisovsky a jucat intre 2008 si 2011 la Poli Timisoara, echipa in tricoul careia a fost de doua ori vicecampion al Romaniei.

Publicitate

”Marian Cisovsky, un jucator extrem de apreciat de suporterii polisti, s-a stins din viata in aceasta zi. Un caracter deosebit si totodata un exemplu de seriozitate pentru viitorii fotbalisti. Condoleante familiei si Dumnezeu sa il odihneasca!”, au scris pe Facebook cei de la Poli Timisoara, dupa decesul acestuia.

Ce este scleroza laterala amiotrofica(ASL)

ALS ataca celulele nervoase care controleaza miscarea voluntara, ceea ce, in timp, face miscarea mainilor, picioarelor si a muschilor fetei extrem de dificila.

Citeste si articolul :   Alerta meteo imediata: Romania, lovita de vijelii si grindina. Harta judetelor vizate

Chiar daca, in mod normal, boala nu afecteaza inteligenta unei persoane, mai mult studii recente arata ca unele persoane cu ALS ar putea suferi de depresie sau prezinta deficiente de memorie sau in procesul de luare al deciziilor, potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Persoanele care sufera de ALS nu se trezesc brusc cu incapacitatea de a-si misca o mana sau un picior. Simptomele pot fi atat de subtile, incat de cele mai multe ori trec neobservate.

Semnele precoce ale bolii includ crampele, durerile musculare, spasme si dificultati de mestecat sau inghitit.

Dupa ce boala afecteaza complet organismul, pacientii isi pierd functiile vitale, precum respiratia si capacitatea de a inghiti.

Cei mai mult oameni traiesc intre 2-5 ani de la instalarea simptomelor, cauza de deces a majoritatii fiind insuficienta respiratorie.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.