Ce noi masuri trebuie luate in mall-uri, in salile de pariuri sau de jocuri de noroc

Ministrul Sanatatii a semnat, marti, ordinul care prevede masurile care trebuie luate in mall-uri, in salile de pariuri sau de jocuri de noroc pentru prevenirea raspandirii COVID-19. Printre acestea se nunara reducerea timpului de acces la cabina de proba si interzicerea testarii cosmeticelor.

Potrivit ordinului semnat de ministrul Nelu Tataru, in mall-uri, sali de jocuri de noroc sau de pariuri este obligatorie purtarea mastii de protectie, izolarea la domiciliu a angajatilor care prezinta simptome sau au intrat in contact cu persoane bolnave si spalarea frecventa a mainilor.

In mall-uri trebuie instalate panouri de informare cu privire la regulile de igiena si distantare fizica, a unor indicatoare de restrictionare a aglomerarii si de stabilire a unor fluxuri de vizitare unidirectionale pentru facilitarea mentinerii distantarii fizice.

La intrare se va face un triaj observational si nu se va permite accesul persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie. „Accesul clientilor in cadrul centrelor comerciale tip mall se va realiza astfel incat sa se asigure distantarea fizica (numarul maxim de persoane va fi calculat in functie de suprafata centrului commercial, cu asigurarea unei suprafete de minim 7 mp/ persoana)”, se arata in ordin.

Potrivit acestuia, mai este necesara dezinfectia frecventa a suprafetelor, a caselor de marcat si POS-urilor, dar si instalarea de dispensere cu produse biocide pentru dezinfectia mainilor in holurile principale ale cladirii, lifturi, coridoare, scari.

Citeste si articolul :   Se schimba buletinele de identitate in Romania! Chiar si copiii vor primi.

De asemenea, se interzice testarea produselor cosmetice pe piele si se va reduce timpul de acces in cabina de proba (de ex. prin a permite accesul cu doar 3 articole de persoana), se mai arata in ordin.

Locurile de joaca pentru copii, salile de cinema si salile de jocuri din cadrul centrelor comerciale raman inchise.

Printre masurile care trebuie luate in salile de pariuri sportive se numara dezinfectarea suprafetelor, a casieriei, limitarea numarului maxim de clienti admisi simultan in salile de pariuri astfel incat sa se asigure o distanta de minimum 2 m intre acestia.

De asemenea, pixurile folosite vor fi dezinfectate regulat.

„Numarul maxim de clienti admisi simultan in locatie va fi afisat la intrarea in locatia specializata si va fi stabilit de fiecare operator de pariuri sportive in functie de marimea si configuratia salii. Acolo unde este posibil, clientii vor folosi instrumentele de scris proprii. In cazul in care clientul va folosi un instrument de scris furnizat de angajatii locatiilor specializate, acestea vor fi asezate intr-o cutie separata, in vederea dezinfectiei”, se arata in ordin.

Citeste si articolul :   Inca doua localitati in carantina

In salile de jocuri de noroc, aparatele electronice sau mesele de joc vor fi scoase din functiune sau mutate pentru a permite distantarea de cel putin 1,5 metri intre participanti si nu se permite stationarea in sala de joc a persoanei care nu are intentia de a incepe sau are deja incheiata sesiunea de joc.

„Orice aparat/automat de cafea, alte produse si/sau dozator de apa vor putea fi manipulate doar de catre angajatii punctelor de lucru. Pentru servirea bauturilor si produselor alimentare, se vor utiliza recipiente de unica folosinta. Acolo unde este posibil, clientii vor folosi instrumentele de scris proprii. In cazul in care clientul va folosi un instrument de scris furnizat de angajatii locatiilor specializate, acestea vor fi asezate intr-o cutie separata in vederea dezinfectiei cu produse biocide avizate/autorizate pentru suprafete”, se mai arata in ordin.

In document se mai spune ca pentru jocul de cazino distanta intre clienti in jurul meselor de joc va fi de cel putin 2 m, realizata prin dispunerea adecvata a meselor. In cazul in care distanta nu poate fi respectata se pot instala panouri separatoare intre clienti sau mese.

Autor