Sfaturi de la gradinari: Cum se fertilizeaza corect castravetii

Multe legume sunt extrem de productive cu un sistem de hranire bine planificat. Castravetii sunt unele dintre cele mai roditoare plante. Ca metode de fertilizare a solului putem opta pentru produse organice, amestecuri minerale sau ale tipuri de pansamente.

Ingrijiti corespunzator, putem prelungi timpul de fructificare, putem accelera dezvoltarea plantei, putand astfel creste productivitatea castravetilor.

Castravetilor le place solul in care au fost plantate inainte rosii, leguminoase, cartofi sau porumb. Ei au nevoie de caldura si soare.

Fertilizarea solului poate incepe toamna. Inainte de sapatura imprastiati balegar, compost sau humus. Doza rezomandata este de 5 kg pe mp. Puteti folosi preparate care contin potasiu si fosfor daca nu aveti balegar. 10-15 g la 1 mp sau superfosfat 15-30g la 1 mp.

Publicitate

Compost: se arunca cojile legumelor intr-un sant si primavara se imprastie pe solul unde urmeaza sa fie plantate legumele.

Azotul este o baza buna pentru dezvoltarea intensa a castravetilor. Alegeti oricare ingrasamnat organic si adaugati-l la fiecare 2 saptamani in sol. Nu puteti fertiliza plantele cu coji de legume proaspete, doar descopuse au suficient azot pentru a ajuta alte plante.

Citeste si articolul :   Psihologii avertizeaza: daca va veti sacrifica pentru copii, nu va vor mai respecta

Un amestec din balegar poate fi compus din 1 kg de balegar la 5 l de apa, se amesetca si se lasa la infuzat timp de 2 saptamani, la final se adauga 250 g cenusa de lemn. Solutia finala se dizolva cu apa, 1 l  de solutie cu 5 l de apa inainte de folosire pentru a iriga plantele.

Infuzia cu urzica este foarte benefica pentru castraveti, dar si pentru alte plante. Pe langa faptul ca ii da plantei nutrienti, va capata si o culoare de un verde inchis de invidiat. fierbeti 1 kg de urzci cu 10 l de apa, asteptati sa se raceasca si udati castravetii cu aceasta infuzie o data pe saptamana.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.