Principalii daunatori ai verzei si metode de combatere a acestora

In ultimul timp o varietate de daunatori si-au facut aparitia in gradina sau chiar si pe camp. Acest articol vine in ajutorul dsv. cu metode prin care le puteti face fata acestor daunatori.

1.Afidele

Unul dintre cei mai comuni daunatori ai verzei sunt afidele. Adultii variaza de la 2 pana la 4 mm, au o nuanta verzuie sau chiar maronie. Acestea migreaza foarte usor pe culturile de langa varza, se pun foarte usor pe plantele vecine. Ouale hiberneaza iarna, iar primavara se declanseaza o noua colonie. Daca plantati rosii sau marar langa varza, acestea ar putea fi ferite de acesti daunatori.

Ca metoda de combatere, pulverizati plantele cu o solutie pe baza de otet: 10 linguri de otet de 9 grade in 2 l de apa sau 40 g sapun lichid, 300 g de cenusa si 10 l de apa. Ambele solutii sunt la fel de bune. Se tropesc plantele seara tarziu, atunci cand afidele sunt adormite.

2.Gandacul galben

Are dimensiuni intre 5 si 8 mm si au o culoare galbena. Are dungi negre sau rosii si se hraneste nu numai cu varza, dar si cu alte culturi. La inceputul primaverii aceste insecte se aseaza pe buruieni, asteptand aparitia plantelor. Acestea mananca frunzele plantelor, care duc la uscarea acestora.

Ca metoda de prevenire, primavara indepartati buruienile din gradina. Daca deja s-au instalat pe palnte trebuie sa folositi insecticid cumparat din comert.

3.Purecele negru

Are o lungime de 2-3 mm si este un daunator destul de periculos. Ei se aseaza pe varza, ridichi, conopida etc. Acesta mananca frunzele mai firave ale plantelor, lasand in urma o adancitura care afecteaza plantele. Puricii sunt extrem de activi pe caldura, cand aerul este foarte uscat afara.

Ca metode de prventie, alegeti soiuri timpurii sau tarzii; udati abundent plantele, puricii nu tolereaza apa; plantati marar, coriandru sau usturoi langa varza. Praful de cenusa de lemn pus direct pe frunze sufoca daunatorii, ardei iute macinat sau tutun pisat sunt alte metode benefice pentru inlaturarea lor.

Citeste si articolul :   9 plante pentru a aduce noroc, energie pozitiva si prosperitate in casa ta

4.Melcii

Noaptea si dimineata sunt cei mai activi, in restul timpului se ascund in locuri intunecate si umede.

Ca metode de combatere se pulverizeaza cu o solutie facuta dintr-un pahar de otet la 10 l de apa. O alta metoda este solutia din amestec de 150 g mustar cu 10 l de apa. Cenusa tine melcii la distanta, se presara cenusa in jurul verzei.

5.Omizi

Larvele de varza au o culoare galbe-verzuie cu puncte negre pe parti. Omizile produc daune semnificative culturilor.

Cel mai bine este sa indepartati frunzele pe care se afla ouale si sa luati larvele manual pentru a nu stropi toata planta din cauza unui daunator care este destul de vizibil.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.