Cine are o gradina, sigur are si cateva fire de castraveti. Iar in ultima perioada apar tot mai multe boli sau chiar si daunatori. Iata cum putem avea castraveti sanatosi plantati afara.
Cauzele bolilor pot fi mai multe:
-clima schimbatoare, inclusiv inghet. Schimbarile bruste de temperatura afecteaza toate plantele, inclusiv castravetii. La o temperatura scazuta, cultura nu mai poate sa absoarba nutrientii de care are nevoie, iar frunzele incep sa se usuce.
-umiditate crescuta. Ploile sau udatul excesiv sunt cauze ale multor boli.
Publicitate
-deficienta sau excesul de ingrasamant afecteaza imunitatea plantelor.
-lipsa apei, castravetii contin aproximativ 95% apa, de aceea au nevoie de cat mai multa apa, mai ales in lunile de vara.
Mucegaiul pe frunze
Verile reci si umede sunt principalul vinovat pentru formarea petelor albe pe frunzele castravetilor. Vremea umeda provoaca aceasta ciuperca. Trebuie sa fii atent sa nu ratezi aparitia primelor semne ale acestei boli. O medota de combatere a acestei boli este o solutie facuta din sapun sodic si apa. Solutii precum Bactofit, Topaz etc., alegerea hibrizilor rezistenti la aceasta boala.
Putregaiul alb
Culturile care au fost afectate de ciuperca, pot duce si la aparitia fulgilor albi pe fruct. Pentru a face fata bolii, indepartati toate fructele bolnave. Tratati frunzele cu apa amestecata cu cenusa si alimentati castravetii cu aceasta compozitie: 10 g de uree, 1 g sulfat de zinc si 10 l de apa.
Bacterioza- petele galbene
Aceasta boala apare pe frunze, dar infecteaza si fructele.Semnul caracteristil al acestei boli sunt betele galbene care, mai traziu, duc la uscarea frunzelor. Reducerea udatului este un inceput bun. Amestecul de Bordeaux, Fitolavin etc vor ajuta la combaterea acestei boli, pansamentul cu potasiu este, de asemenea, benefic.
Publicitate