NATO indeamna Rusia sa respecte Tratatul “Ceruri Deschise”, pentru a evita retragerea SUA din acord

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a indemnat, vineri seara, Rusia sa respecte in totalitate Tratatul “Ceruri Deschise” (“Open Skies”), astfel incat Statele Unite sa nu se mai retraga din acordul privind transparenta activitatilor militare, informeaza cotidianul Le Figaro.

“Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai buna modalitate de a mentine avantajele acordului”, a declarat Jens Stoltenberg dupa o reuniune de urgenta, prin videoconferinta, cu ambasadorii statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg nu a facut nicio referire la declaratia semnata de zece tari europene care au exprimat “regret” privind decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat. Decizia Administratiei Donald Trump va deveni efectiva peste sase luni, dar Washingtonul a semnalat ca va reconsidera pozitia “daca Rusia revine la respectarea deplina a acordului”.

“Ramanem atasati ferm mentinerii controlului armamentului, dezarmarii si neproliferarii la nivel international. De multi ani, Rusia impune restrictii de zbor incompatibile cu tratatul, in special limitari de survol in zona Kaliningrad si in apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (…) Aliatii raman deschisi la dialog in cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor si pentru cresterea transparentei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au anuntat, joi, retragerea dintr-un tratat semnat cu alte peste 30 de tari, inclusiv Romania, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea increderii la nivel international, Administratia Donald Trump motivand decizia prin faptul ca Rusia ar incalca acordul. Administratia Donald Trump a instiintat partenerii internationali ca intentioneaza retragerea din Tratatul “Ceruri Deschise” (“Open Skies”) deoarece Rusia ar incalca acordul si pentru ca imaginile colectate prin zborurile permise pe baza de reciprocitate pot fi obtinute mai rapid si prin costuri mai mici din sateliti.

Publicitate

MAE rus: Retragerea SUA din Tratatul “Ceruri Deschise” va afecta interesele aliatilor din Europa

Retragerea Statelor Unite din Tratatul “Ceruri Deschise” (“Open Skies”) va afecta stabilitatea strategica si interesele aliatilor europeni ai Washingtonului, considera Ministerul rus de Externe.

“Aceasta manevra nu doar ca va inrautati situatia stabilitatii strategice si securitatea militara in Europa, ci aparent va afecta si interesele aliatilor SUA care fac parte din acest tratat”, a afirmat Aleksandr Grusko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agentia de presa Tass.

Citeste si articolul :   Veste buna, in sfarsit. Autoritatile au facut anuntul

Administratia Vladimir Putin a respins ideea conform careia retragerea SUA din Tratatul “Ceruri Deschise” (“Open Skies”) ar fi o reactie la incalcari ale acordului de catre Rusia. “Ideea este total nefondata, am vorbit des despre acest lucru.

Nu este prima data cand Statele Unite incearca sa prezinte lucrurile ca si cum Rusia ar incalca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregatiti pentru cooperare egala cu SUA. Toate problemele erau rezolvate in mod adecvat in cadrul Tratatului, lucru evidentiat si de aliati ai SUA din cadrul NATO”, a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare si Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.