Legea privind amanarea platii chiriilor in perioada starii de urgenta, promulgata de presedinte

Legea care prevede amanarea platii chiriilor pe perioada starii de urgenta, a fost promulgata, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis.

Conform legii, „locatarii – operatori economici, practicanti ai profesiilor liberale, entitatile juridice de drept privat – a caror activitate a fost intrerupta sau a caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic in perioada de aplicare a starii de urgenta, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada de aplicare a starii de urgenta pot amana la cerere, fara plata de dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinte”.

Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de amanarea platii chiriei este perioada pe care s-a negociat scaderea contravalorii folosintei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Publicitate

Pentru a beneficia de amanarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie sa puna la dispozitia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care sa ateste imposibilitatea platii chiriei in perioada specificata in actul aditional dintre locator si locatar.

„Pot face cerere de plata catre operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) chiria lunara specificata in actul aditional dintre locator si locatar specificat la art. 1 alin. (3) lit. b) este mai mica, cel mult egala cu chiria din februarie 2020.
b) valoarea maxima a chiriei lunare din actul aditional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locatie si maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singura locatie”, stabileste legea promulgata de Iohannis.

Cererea de amanare a platii chiriei poate fi depusa si prin posta electronica la o adresa de e-mail care va fi afisata pe pagina de internet a fiecarui organ fiscal teritorial.

Poriectul a fost initiat de PSD si a fost votat de Parlament la finalul lunii aprilie.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.