Ultima ora: CCR a decis. Vesti mari pentru toti romanii dupa 15 mai

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca starea de alerta este constitutionala. Vestea buna o reprezinta anularea anumitor restrictii de circulatie, nu poate sa restranga drepturi si libertati ale populatiei.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca ordonanta care prevede starea de alerta este constitutionala, doar in conditiile in care nu restrang drepturi si libertati cetatenesti. Acest lucru ar trebui adaugat in textul de lege.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa respinga sesizarea facuta de Avocatul Poporului si sa declare legea care se refera la Ordonanta 21/2004, constitutionala.

”Articolul 4 este constitutional in masura in care actiunile si masurile dispuse pe durata starii de alerta nu vizeaza restangerea unor drepturi si libertati”, spun judecatorii CCR.

Publicitate

Romania iese din starea de urgenta

Urmeaza momentul in care Romania iese din starea de urgenta si intra in starea de alerta.

De vineri, 15 mai, vom putea sa iesim din casa fara declaratia pe propria raspundere, insa, nu vom putea pleca din oras, decat daca trebuie, si neaparat cu hartie.

Citeste si articolul :   Decizia CCR nu te scapa de amenda. Cat vei plati, incepand de azi, daca nu respecti restrictiile

Masca devine obligatorie in spatii publice inchise sau in mijloacele de transport in comun. Chiar daca starea de urgenta va fi ridicata, in Romania autoritatile anunta ca este nevoie in continuare de masuri de combatere a raspandirii virusului si de aceea se va institui starea de alerta pentru 30 de zile.

Aceasta presupune noi obligatii.

”Definire defectuoasa a starii de alerta”

”Avocatul Poporului considera ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu respecta principiul previzibilitatii legii prin definirea defectuoasa a ”starii de alerta”, care, neavand consacrare constitutionala, presupune o circumstantiere detaliata, la nivel infraconstitutional, a cazurilor in care se poate declara. In realitate, legea prevede doar ca se pot lua de catre organe administrative orice masuri, deci inclusiv de restrangere a exercitiului unor drepturi, desi art. 53 din Constitutie prevede clar ca acest lucru poate fi facut numai prin lege.

In lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alerta, ba mai mult, reglementarea posibilitatii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge in ipoteza in care restrangerea temporara a exercitarii unor drepturi si libertati fundamentale capata caracterul unei ingradiri permanente aducand astfel atingere insusi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constitutie”, explica Avocatul Poporului.

Citeste si articolul :   Dana Budeanu, foc si para dupa ce doctorita Flavia Grosan a fost pusa la zid: "Spitalul a devenit imaginea morgii. Doamna nu este un vraci"

Potrivit sursei citate, Parlamentul si, prin delegare legislativa, in conditiile articolului 115 din Constitutie, Guvernul au competenta de a institui, modifica si abroga norme juridice de aplicare generala.

Autoritatile administratiei publice nu au o asemenea competenta, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.