Noile focare din Coreea de Sud, Germania si China arata ca riscurile epidemice inca exista

Noile focare de coronavirus depistate in tari precum Coreea de Sud, Germania si China arata ca riscurile epidemice inca exista, in contextul in care numeroase state relaxeaza restrictiile, noteaza CNN.

“«Nu se termina pana nu se termina sigur». Aceasta a fost ideea presedintelui Coreei de Sud, Moon Jae-In, care a facut declaratii duminica in contextul depistarii unui nou focar de coronavirus in capitala tarii, Seul, generand temeri privind un nou val de infectii in statul est-asiatic”, comenteaza jurnalistul CNN James Griffiths.

Coreea de Sud a fost printre primele tari confruntate cu o epidemie majora de coronavirus si parea a fi pe calea continuarii relaxarii restrictiilor dupa saptamani de masuri de distantare sociala si monitorizare atenta. Dar noul focar pare sa puna capat acestei tendinte deocamdata, presedintele sud-coreean avertizand cetatenii ca “nu trebuie lasata deloc garda jos in privinta masurilor epidemice preventive”.

Si China introduce noi restrictii, dupa ce doua orase au raportat noi cazuri de coronavirus. Orasul Shulan, situat in provincia Jilin (nord-est), a fost plasat in carantina, dupa aparitia a 11 noi cazuri de coronavirus. Jilin se afla aproape de frontiera Chinei cu Rusia si Coreea de Nord, existand temeri referitoare la persoanele venite din strainatate care genereaza noi focare de contagiere.

Mai alarmant este noul focar de infectii din Wuhan, orasul in care coronavirusul a aparut prima data anul trecut. Wuhan a fost primul oras din lume care a instituit carantina, revenind la normalitate abia luna trecuta, dupa 76 de zile.

Luni, au fost depistate cinci cazuri noi in Wuhan si nu este niciunul la persoane revenite din strainatate. Chiar daca cifrele sunt mult mai mici decat cele de la inceputul crizei sau decat cele raportate zilnic in Europa Occidentala ori in Statele Unite, aparenta abilitate a virusului de a continua sa se raspandeasca nedetectat, mai ales intr-un oras atat de intens monitorizat si supus restrictiilor precum Wuhan, va genera preocupari referitoare la viabilitatea suspendarii restrictiilor.

Mi Feng, purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale pentru Sanatate din China, a indemnat cetatenii “sa ramana in alerta si sa intensifice masurile personale de protectie fata de virus”.

In Europa, Germania a fost data exemplu privind modul de gestionare a unei epidemii, dar coeficientul de contagiere a depasit din nou cifra 1 pentru a doua zi consecutiv, conform Institutului Robert Koch (RKI), in care functioneaza centrul german pentru combaterea epidemiei.

Citeste si articolul :   Carmen Dan, in autoizolare, dupa ce mama sa a fost confirmata cu noul virus

Coeficientul de contagiere era la nivelul de 0,65 joi, iar autoritatile au inceput relaxarea restrictiilor. Cancelarul Angela Merkel a declarat ca cetatenii “isi pot permite sa aiba putin curaj”, insa a avertizat ca “lucrurile nu trebuie scapate de sub control”.

Institutul Robert Koch a comunicat ca exista “un anumit grad de incertitudine” in privinta celor mai noi estimari, subliniind ca aceasta crestere a coeficientului de infectare “necesita urmarirea cu atentie a situatiei in urmatoarele zile”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.