Infuzia de urzica- ingrasamant si stimulator de crestere al plantelor

Urzica poate fi un ingrasamant excelent, un remediu impotriva ciupercilor si daunatorilor, o capodopera culinara, baza tesuturilor, produselor cosmetice si chiar a medicamentelor.

Proprietatile vindecatoare ale urzicilor

Datorita compozitiei chimice bogate in medicina populara, urzica este folosita in tratamentul multor boli. Apartine unei plante medicinale multivitaminice foarte valoroase, cu cele mai extinse proprietati benefice pentru om.

Urzica contine o cantitate mare de potasiu si magneziu, caroten, vitamine B2, K si C, sulf, saruri de fier si compusi proteici, acid pantotenic si formic.

Publicitate

Infuziile, unguentele si sucul de urzica au un efect antiinflamator, ajuta la intarirea imunitatii si la imbunatatirea metabolismului, amelioreaza durerile musculare si tusea puternica, calmeaza gastrita si guta, scapa de excesul de lichid din organism, normalizeaza metabolismul lipidic, reduce pofta de mancare, sporeste lactatia.

Urzica ca ingrasamant si stimulator de crestere a plantelor

Multi oameni nu au incredere in substantele chimice din magazin si prefera sa se angajeze in agricultura ecologica folosind doar ingrasaminte naturale.

Citeste si articolul :   Vremea te influenteaza si dintr-o data apar durerile de cap, iata care sunt cele mai bune sfaturi pentru prevenirea acestora.

Pansamentul cu urzica este potrivit pentru aproape orice planta din gradina. Include:

-potasiu, calciu si magneziu, necesare pentru plante pentru o dezvoltare deplina;
-azot si fier in cantitati mari;
-vitaminele A, B, E, K;
-acizi organici.

Mai mult, toate substantele benefice de mai sus provenite din infuziile de urzica sunt perfect absorbite de culturile de gradina, isi cresc imunitatea, accelereaza cresterea si maturarea fructelor si imbunatatesc inflorirea. Astfel, urzica actioneaza ca un ingrasamant pentru un buget reduc, dar eficient pentru alimentatia plantelor.

Publicitate

Ce plante vor fi recunoscatoare la stimilarea cu urzici? In primul rand, rosiile, castravetii, capsunele si practic toate celelalte culturi de gradina. Nu este recomandat sa hraniti ceapa si usturoiul, deoarece poate inhiba cresterea acestor plante.

Cum sa pregatesti si sa folosesti infuzia de urzica in gradina?

Pentru a va hrani gradina, trebuie sa faceti o infuzie din urzici, sau mai degraba o masa vegetala fermentata. Exista mai multe moduri de a face acest lucru, deci sa ne concentram pe cel mai clasic, care poate fi modificat dupa cum este necesar (de exemplu, adaugand ingrediente suplimentare care imbunatatesc efectul de ingrasamant).

Citeste si articolul :   6 situatii in bucatarie in care detergentul pentru rufe poate fi extrem de util

Pasul 1 . Fierbeti urzicile, frunze si tulpini. Aproximativ 2 kg in 15 l de apa. Raciti lastarii si frunzele de urzici tinere si turnati-i intr-un recipient de plastic sau de lemn, aproximativ 2/3 din volumul sau, lasand putin spatiu pentru fermentarea masei verzi si inchideti capacul.

Etapa 2 . Lasati recipientul la loc cald timp de 7-14 zile, deschizandu-se periodic si amestecand. Pentru a accelera reactia, puteti pune recipientul in soare si, de asemenea, adaugati putina drojdie sau ingrasamant Baikal lichid in infuzie.

Etapa 3 .Cand lichidul din recipient se intuneca si se opreste spumarea, se adauga 1 litru de apa la 1 litru de infuzie.

Plantele de gradina sunt udate sau stropite cu aceasta infuzie. Udarea solurilor cu infuzie de urzica este recomandata nu mai mult de o data la doua saptamani.

De asemenea, poate fi utilizata ca pansament foliar (pulverizare pe frunze). Pansamentul foliar se efectueaza, de regula, o data pe luna.

 

 

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.