Autoritatile iesene au semnat contractul pentru un spital modular cu 250 de paturi

Autoritatile iesene au finalizat, marti, procedura de achizitie a spitalului modular ce urmeaza a fi ridicat la marginea orasului.Contractul in valoare de 13, 2 milioane de euro, cu firma castigatoare, o companie din Turcia a fost semnat.„Vom avea un spital cu 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensiva. Termenul de livrare este de maxim 20 de zile.De asemenea, firma desemnata se obliga ca in termen de sapte zile sa instaleze, sa puna in functiune si sa obtina avizele necesare de la ministerul Sanatatii.

Garantia oferita este de 24 de lun, 24 de ore din 24, pentru tot ansamblul si echipamentele medicale livrate”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa.Achizitia va fi facuta prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest, cu bani de la Consiille Judetene din Iasi si Neamt, ce vor putea sa isi recupereze investitiile din fondurile europene alocate Romaniei.Unitatea medicala urmeaza a fi amplasata in zona localitatii iesene Letcani, pe DE 585, la Parcul Industrial TransAgropolis si va fi construita din aproximativ 100 de containere.„Acest spital va fi modular, dedicat pacientilor afectati de aceasta epidemie COVID-19, construit din containere prevazute cu presiune negativa.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea medicala din Romania. S-a stins la doar 44 de ani

Asta inseamna ca fiecare pacient este izolat. Este un spital complex care in momentul de fata este solutia perfecta pentru a preveni si a combate aceasta epidemie in regiunea Moldovei.

In acest spitalul va lucra personal din unitatile medicale din judetul Iasi”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi.Potrivit acestuia, unitatea medicala nu va avea personalitate juridica, ci va functiona ca „un apendice al spitalelor din Iasi”.

Publicitate

Personalul medical va fi de la spitalele din Iasi.Spitalul va avea triaj, UPU si terapie intensiva, policlinica si zona administrativa, depozit si zona de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize si banca de sange, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacientii cu forme usoare sau medii, saloane pentru terapie intensiva, sala de operatie, zona post-operatorie, spatii pentru personalul medical, policlinica, spalatorie, bucatarie, sala de mese, morga, toalete, rezervor de apa, generator de curent, sala pentru gestionarea infrastructurii IT, zona administrativa, statie pentru oxigen, zona de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.„Un astfel de spital creste capacitatea nu numai pentru pandemie dar si pentru alte situatii de urgenta.

Citeste si articolul :   S-a aflat cine este “pacientul zero”. Omul de la care a pornit toata pandemia de coronavirus

Romania avea nevoie de asa ceva. Ati vazut ca sunt instalate un numar de spitale in diferite zone, vorbim de Vest, de zona Bucuresti, de zona Constanta, urmeaza sa instalam unul in Moldova, mai mic, in zona Bacau, dar nu e suficient.Acest spital va fi un sprijin mare, mai ales nivelul de dotare si partea de terapie intensiva sunt foarte importante.Iasul fiind un judet universitar permite si asigurarea personalului medical pentru acest spital, in colaborare cu restul judetelor din regiune”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.Dupa aceasta pandemie, spitalul va putea fi folosit pentru campanii sau caravane medicale in zonele rurale ale Moldovei sau pentru orice alta situatie de urgenta medicala.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.