Aproape 60 de milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana si Regatul Unit sut amenintate de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport al companiei de consultanta McKinsey, citat de CNN.
Firma avertizeaza ca rata somajului in UE ar putea creste de la aproximativ 6% la mai mult de 11% si va ramane ridicata ani intregi daca daca efectele bolii nu sunt eliminate rapid.
McKinsey estimeaza ca unul din patru locuri de munca din intreaga Uniune Europeana si Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau a platii, problemelor temporare sau concedierii permanente. Profesiile care nu necesita un contact strans cu altii, inclusiv contabilii si arhitectii, sunt considerate cu risc scazut, impreuna cu cele care ofera servicii esentiale, cum ar fi politia.
Aproximativ 55 de milioane de lucratori sunt angajati in profesii cu risc ridicat, inclusiv casiere, bucatari, lucratori in constructii, personal hotelier si actori. Aproximativ 80% din locurile de munca considerate de risc sunt detinute de persoane care nu au o diploma universitara.
In cadrul unui scenariu in care Europa nu reuseste sa limiteze pandemia in termen de trei luni si este fortata sa continue masurile de distantare sociala in perioada verii, rata somajului UE va atinge 11,2% in 2021 si nu va scadea pana in 2024.
McKinsey a spus ca firmele si guvernele trebuie sa ia decizii rapide pentru a proteja locurile de munca. Companiile ar trebui sa isi reduca costurile, sa separe schimburile de munca si sa permita lucrul la distanta, cand este posibil. Guvernele ar trebui sa ofere garantii la credite, scutiri de impozite si plati garantate pentru lucratori, o parte dintre aceste masuri fiind deja luate in toata Europa.
Pachetul de ajutor pentru coronavirus al Uniunii Europene include pana la 100 de miliarde de euro in subventii salariale care vizeaza prevenirea disponibilizarilor in masa, precum si sute de miliarde de euro in imprumuturi acordate companiilor si credite pentru guvernele UE.
Piata muncii din SUA este deja lovita de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni, sau aproximativ 13,5% din forta de munca, depunand cereri de somaj incepand cu 14 martie. Rata somajului, care a urcat la 4,4% in martie, de la un minimul istoric de 3,5% in februarie, se asteapta sa atinga o valoare dubla in aprilie.
Multi economisti se asteapta ca somajul american sa ajunga la 15% sau mai mult. Economistii JPMorgan prognozeaza un varf de pana la 20%.
Ocuparea fortei de munca in Statele Unite a scazut mai repede si mai profund in timpul crizei financiare globale din 2008 decat in Europa, a mentionat McKinsey, cel mai probabil pentru ca reglementarile pietei fortei de munca sunt mai flexibile in America. Cu toate acestea, piata muncii din SUA si-a revenit mult mai rapid, iar ocuparea a revenit la nivelurile anterioare crizei pana la sfarsitul anului 2014. In Europa a durat doi ani pentru acelasi lucru.