Fa asta inainte de Inviere si cea mai mare dorinta ti se va implini. Ce sa faci in Sambata Mare ca sa ai parte de bine tot anul

Sambata Mare este ultima zi din Postul Pastelui si ziua in care toti crediciosii asteapta Invierea lui Iisus. In Sfanta si Marea Sambata se slujesc Vecernia si Sfanta Liturgie a Sfantului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi si binecuvantarile Invierii, care amintesc de coborarea Mantuitorului la iad, adica biruinta asupra mortii.

Sambata Mare este ziua in care crestinii praznuiesc ingroparea trupului lui Iisus Hristos si pogorarea Sa la iad, o zi de asteptare a glorioasei Invieri a Domnului.

Ce sa faci in Sambata Mare ca sa ai parte de bine tot anul

Inaintea slujbei de Inviere, femeile pregatesc un cos cu mancare, pe care il aduc la biserica pentru a fi sfintit. Cosul trebuie sa contina: un prosop curat, o lumanare alba, oua rosii, cozonac, pasca, drob, zahar, faina, ulei, cativa catei de usturoi si o ramura de busuioc, toate acestea acoperite cu cel mai frumos prosop pe care il au, in semn de pretuire a sarbatorii si de mandrie personala, insa acest obicei nu mai poate fi pus in practica anul acesta din cauza restrictiilor cauzate de pandemia de coronavirus.

In noaptea de Sambata Mare nu se doarme. In aceasta noapte, cerurile sunt deschise si Domnul vede inauntrul fiintelor, asa ca dorintele fiecaruia sunt mai usor de indeplinit. Cel mai bun moment pentru formularea nazuintelor este cand bat clopotele de Inviere, acestea se vor implini si rezultatul lor va dura tot anul.

Pentru a avea parte de prosperitate, se alege un stergar, cel mai frumos prosop din casa si se asaza deasupra preparatelor care car vor fi servite de Paste.

Sambata Mare, randuieli bisericesti

Inainte de miezul noptii acestei zile incepe slujba Invierii Domnului, Sarbatoarea sarbatorilor, cu Canonul Sambetei celei Mari; la inceperea Vecerniei Invierii, in biserica este intuneric deplin.

La miezul noptii, preotul ia lumina de la candela de pe Sfantul Altar si o da mai departe credinciosilor, zicand de trei ori: ‘Veniti de primiti lumina!’. Se canta apoi ‘Invierea Ta, Hristoase Mantuitorule, ingerii o lauda in ceruri si pe noi pe pamant ne invredniceste cu inima curata sa Te marim’.

Afara, preotul citeste evanghelia Invierii de la Matei 28, 1-16, da binecuvantarea si canta pentru prima oara Troparul Invierii: ‘Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le.’ Slujba continua cu Canonul Invierii, stihirile Invierii si ale Pastilor, apoi Sfanta Liturghie.

Citeste si articolul :   Rugaciunea din Lunea Mare

In Sambata Mare, credinciosii trebuie sa tina toate randuielile, pentru ca dorintele sa se implineasca si sa aiba parte de bine tot anul.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.