Un nou mesaj al medicului Gabriel Diaconu, postat pe pagina sa de Facebook.
“Update foarte scurt, epidemie Covid-19.
Ca o noutate, de astazi am sa dau doar doua update-uri, saptamanal, avand in vedere ca profilul general al datelor este complet. La acest moment, rata de crestere pe ultimele doua saptamani GF = 8.7% indica o aplatizare a evolutiei raspandirii SARS-Cov2 in Romania.
Daca trecem cu bine de Paste, daca ne pastram cumpatul in urmatoarele 2 – 3 saptamani, vom iesi cu bine din aceasta perioada.
….
Publicitate
De aceasta data las celor curiosi foaia de analiza publicata mai devreme de INSP, valabila la nivelul zilei de astazi. Initiativa este laudabila, si reprezentarile grafice rezonabile. Atasez, comparativ, graficul lor, si graficul construit, independent, de mine.
Usor, usor, statul roman intra in rand cu lumea. Astfel de buletine ar trebui publicate saptamanal de INSP, pe perioada pandemiei. Cifrele INSP coincid, in foarte mare masura, cu ce am reconstruit noi, pe grupul geospatial, in privinta evolutiei cazurilor, distributia de varsta & gen, mortalitatea (exprimata prin CFR) etc. Singura observatie pe care o am, motiv pentru care atasez graficul independent facut de mine, este fatalitatea pe grupe de varsta. INSP nu explica foarte clar cum stau lucrurile, in exprimarea lor statistica.
Lucrurile stau asa: procentul de fatalitate, pe grupe de varsta, la acest moment, incepe sa creasca dupa n-tila 30 – 39 de ani, unde ai totusi 2.3% din total decese. Lucrurile stau ingrijorator pentru n-tilele 60 – 69 ani si 70 – 79 de ani, unde ne uitam la CFR intra-clasa de 27 – 28%, sau, raportat la TOTAL cazuri Covid-19, o mortalitate de 9% la cei trecuti de 60 de ani, de 18.2% la cei trecuti de 70 de ani, respectiv 20% la cei peste 80 de ani…
Cifrele sunt comparabile cu cele din alte tari, anume Italia, Franta, Spania. Cine a spus ca aceasta este o simpla gripa ar trebui sa explice cum de 1 din 5 persoane trecute de 70 de ani mor in context Covid…
N-am sa revin, am aratat cum s-a schimbat (in bine) raportarea in ultimele trei saptamani. N-am sa insist pe faptul ca, in continuare, raportarile zilnice catre public, dinspre judete, sunt frecvent incomplete. Aceste buletine INSP ar trebui sa mentioneze si calitatea datelor considerate pentru analiza, in spiritul aceleiasi transparente…”
Publicitate